Home / Rheden / Rheden gaat voor Fair Trade

Rheden gaat voor Fair Trade

RHEDEN – Bij de start van de landelijke Fair Trade week op 25 oktober brachten twee wethouders en de burgemeester van de gemeente Rheden een bezoek aan de drie wereldwinkels in hun gemeente. Ronald Haverkamp was in Rheden en kocht aan het eind van zijn bezoek een Fair Trade Bag, een tas gevuld met Fair Trade producten.

De gemeente Rheden heeft de ambitie om Fair Trade gemeente te worden en is enthousiast over de Werkgroep Rheden Fair Trade die in september is gestart. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld. “Alle cateringproducten in het gemeentehuis zijn Fair Trade producten”, zegt de wethouder. De motie van de gemeente in november 2011 om over te gaan op Fair Trade producten was nodig om de Werkgroep te laten starten.
“Wij beginnen met het signaleren van Fair Trade producten in de gemeente”, vertelt voorzitter van de werkgroep Bert Louwerse. “Vervolgens stimuleren we het gebruik en uiteindelijk hopen we te constateren dat de gemeente Rheden een Fair Trade gemeente is.” Fair Trade is eerlijke handel. Dat betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product en dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn en met aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.
Om Fair Trade gemeente te worden is het de bedoeling dat bedrijven, maatschappelijke organisaties, scholen, kerken in de zeven dorpen van de gemeente Rheden worden doorgelicht op de vraag of zij Fair Trade producten in hun assortiment hebben, dan wel gebruiken in kantines, verenigingslokalen of restaurants. Een gemeente mag zich pas Fair Trade noemen als er onder andere een lokale werkgroep is, het gemeentebestuur Fair Trade omarmt, winkels en horeca duidelijk zichtbaar eerlijke producten verkopen, bedrijven en organisaties Fair Trade producten gebruiken en er media-aandacht is. “Laten we hopen dat we volgend jaar rond deze tijd van het jaar met het bordje Fair Trade Gemeente bij de gemeentegrens kunnen staan”, aldus Haverkamp. De wereldwinkel behartigt natuurlijk dezelfde belangen en daarom maakt de werkgroep ook graag gebruik van de expertise van de wereldwinkel. – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.