Home / Eerbeek / Oliemolen Eerbeek draait zaterdag voor laatste keer

Oliemolen Eerbeek draait zaterdag voor laatste keer

EERBEEK – Voor hen die dit jaar nog de Eerbeekse Oliemolen willen zien draaien, biedt zaterdag 27 oktober de laatste kans. Tijdens de wintermaanden is de oliemolen op de tweede en vierde zaterdag van de maand niet te bezichtigen. Zaterdag is men tussen 11.00 en 17.00 uur van harte welkom. De molen is te vinden aan de Kanaalweg in Eerbeek, naast Grand Café de Korenmolen.
 

Velen hebben dit jaar van de gelegenheid gebruik gemaakt om zich te laten informeren over de enige nog werkende bovenslag watermolen van ons land en hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe lijnzaad verwerkt wordt tot olie. Een proces waar geen elektriciteit aan te pas komt. Het water van de Eerbeekse beek zorgt ervoor dat de verschillende raderen in elkaar overlopen waardoor het zaad allereerst geplet wordt, daarna geroerd wordt in de pan zonder bodem en tenslotte geperst wordt in de zogenaamde laad waardoor de olie opgevangen kan worden. De Eerbeekse oliemolen is al vanouds ingericht om oliehoudende zaden uit te persen. Vroeger werden beukennootjes geperst om olie te verkrijgen voor het bakken van pannenkoeken en werd koolzaad verwerkt voor lampenolie. Thans laat de molen dus het persen van lijnzaad zien. Nieuw is dat het restproduct dat overblijft na het persen – dit zijn de veekoeken – verwerkt wordt in de menukaarten van het restaurant. Het papier waar het menu op gedrukt is komt van de Middelste Molen en daar is het restproduct toegevoegd aan het papier. Duidelijk is dan ook dat niets wordt weggegooid! Volgend voorjaar is de oliemolen overigens weer open.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.