Spelers De Gulle Lach hebben er zin in

LOENEN – Het is een lang stuk met een lap tekst wat de acteurs en actrices van de toneelvereniging De Gulle Lach in Loenen in hun hoofd moeten stampen. Ruim twee en een half uur staan ze op de planken in De Brink. Er speelt zich ook van alles af op het dorpsplein. Schrijver Jan Derene bedacht allerlei verwikkelingen rond een hoekpaal die een centrale plek op het plein inneemt. De bewoners zijn aparte mensen en zeker ook de bezoekers. Annette ter Veen die de regie heeft van het stuk ‘De Hoekpaal’ bedacht in samenwerking met de ervaren spelers ludieke acties op het plein.

Dit keer doen er flink wat spelers mee in de plattelandskomedie. Tien leden spelen mee, voor het merendeel met een forse rol. Er wordt grotendeels in het dialect gesproken wat vaak de humor ten goede komt. Arend-Jan Hammink, die al bijna een halve eeuw op de planken staat, kreeg een rol toebedeeld die hem op het lijf is geschreven. In de huid van Kobus de landloper voelt hij zich als een vis in het water. Sander Nijhof, ook landloper, is zijn maatje. Samen bedenken ze van alles om zonder te werken aan de kost te komen.
Ook de andere bewoners van het plein komen ten tonele. Twee zusters, oude vrijsters die de glans van het leven hebben verloren, zitten te breien en te teuten op een bankje. Ook een kroegbaas en zijn bijdehante dochter en een nogal arrogante gemeente ambtenaar wonen er. Als een rode draad door het stuk is de luie, sullige gemeentearbeider Stijn aanwezig op het toneel. Timon Luesink speelt de rol en heeft het er druk mee. Vaak met de kruiwagen met gereedschap op het toneel en weer af.
De leden van De Gulle Lach vinden het een prachtig stuk om te spelen. Veel variatie en actie op het toneel, daar houden ze van. Ze zijn van mening dat de bezoekers zich geen moment hoeft te vervelen. Voorzitter Luesink: “We zorgen voor een mooi decor. Leonie Goedkoop is daar zeer creatief in en ik weet zeker dat de bezoekers weer versteld staan van de fraaie achtergronden. Het is mooi stuk dat zich afspeelt op het platteland. Daarom ook weer veel dialect, daar houden de mensen van”.
De opvoering van de komedie ‘De Hoekpaal’ is op zaterdag 27 (aanvang 20.00 uur) en maandag 29 oktober (aanvang 19.30 uur). Kaarten (5 euro) zijn verkrijgbaar bij Sigaren Elzenaar en Cafetaria Engelbert in Loenen, Primera Tabor in Eerbeek en De Damper in Beekbergen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.