Home / Rheden / Rechter: hek Rhederhof moet weg

Rechter: hek Rhederhof moet weg

RHEDEN – De Arnhemse Rechtbank heeft op 2 oktober andermaal besloten dat het hek op Landgoed Rhederhof in Rheden weg moet. Dit hek was in 2001 geplaats ten behoeve van de tijdelijke functie van een deel van het landgoed als asielzoekerscentrum. De Gelderse Natuur- en Milieu Federatie en de Stichting Behoud Historische Landgoederen Oostelijke Veluwezoom stapten naar de rechter omdat zij van mening zijn dat het hek het herstel van het leefgebied van de das op en rond Rhederhof in de weg staat.

De Rechtbank heeft de milieuorganisaties op 2 oktober opnieuw in het gelijk gesteld, nadat bleek dat de gemeente haar verplichtingen nog steeds niet was nagekomen. De gemeente was in 2006 wettelijk verplicht het meer dan 500 meter lange hekwerk te laten verwijderen waarna het oorspronkelijke dassenleefgebied hersteld zou moeten worden. “iedereen heeft het recht een erfafscheiding van een meter hoog te hebben”, laat een woordvoerder van de gemeente Rheden weten. Portaal had twee meter, maar heeft het hek destijds op verzoek van de gemeente verlaagd naar een meter. Zou het hekwerk destijds zijn weggehaald, dan zouden de dassen het terrein weer in bezit hebben genomen. De bouwmogelijkheden van Portaal zouden daardoor erg belemmerd worden. De situatie in 2006 omtrent woningbouw was toen wel anders dan nu”, laat de gemeente weten.

De Rechtbank heeft nu bepaald dat de gemeente Rheden nog deze maand een nieuw besluit moet nemen hoe zij gaat handhaven. Het plan van Portaal om woningen te bouwen in het dassenleefgebied komt daarmee op de helling te staan. “De uitspraak is in juridische zin complex en het college heeft meer tijd nodig dan vier weken om tot een nieuw besluit op bezwaar te komen. Met appellanten en de Rechtbank Arnhem is afgesproken dat het college zo spoedig mogelijk met een nieuw besluit op bezwaar komt. Na het nemen van een nieuw besluit op bezwaar volgt zo nodig handhavend optreden”, aldus de woordvoerder van de gemeente.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.