Nieuwe opbouw afvalstoffen-heffing in Bronckhorst

BRONCKHORST – Vanaf 1 januari 2013 wijzigt de opbouw van de afvalstoffenheffing in de gemeente Bronckhorst. Vanaf die dag gaat gemeente over op het volume/frequentiesysteem. ‘Het loont straks nog meer om uw afval zo goed mogelijk te scheiden’, aldus de gemeente.

Nu is de afvalstoffenheffing nog opgebouwd uit een vast tarief per jaar en een tarief afhankelijk van het formaat groene en grijze container dat u heeft. Hoe vaak men de containers aan de weg zet, is nu niet van invloed op hoeveel moet worden betaald. Dat gaat per 1 januari veranderen. Het vaste tarief van de afvalstoffenheffing gaat omlaag naar € 43,- per huishouden per jaar. Daarnaast betalen inwoners voor het aantal keren dat de grijze en groene container worden aangeboden.

Het tarief per aanbieding voor een 80 liter grijze container gaat € 3,96 bedragen, voor een 140 liter grijze container € 6,93 en voor een 240 liter grijze container € 11,89. Voor een 80 liter groene container betaalt u straks per aanbieding € 1,30, voor een 140 liter groene container € 2,27 en voor een 240 liter groene container € 3,90. De papiercontainer en oranje container voor kunststof verpakkingen blijven gratis geleegd worden. Dit zijn voorlopige tarieven voor 2013, de gemeenteraad stelt de definitieve tarieven in december vast.

Met het nieuwe systeem is het voor inwoners voordeliger afval zo goed mogelijk te scheiden en de containers alleen aan te bieden als deze vol zijn. Met een chip die in de grijze en groene container zit, wordt het aantal aanbiedingen geregistreerd en op basis hiervan ontvangt menstraks de afvalstoffenheffing. De containers worden dus niet gewogen en je betaalt niet per kilo.

Wie gebruik maakt van ondergrondse verzamelcontainers (o.a. bewoners van appartementengebouwen) voor het huishoudelijk afval, gaat vanaf 1 januari 2013 naast het vaste tarief betalen per keer dat er afval in de container geworpen wordt. Voor restafval bedraagt het voorlopige tarief voor 2013 per inworp € 2,97 en voor GFT € 0,40. Met de afvalpas, waarmee de container geopend wordt, registreet de gemeente het aantal inworpen.

Op www.berkelmilieu.nl/bronckhorst is een rekenhulp te vinden die meer inzicht geeft in de opbouw van uw afvalstoffenheffing nu en straks.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.