Peuterspeelzaal Pippeloentje in Loenen bestaat al 40 jaar

LOENEN – De laatste jaren zijn overal kinderdagverblijven van de grond gekomen. Hierdoor zijn de peuterspeelzalen wat in het gedrang gekomen en opgeheven. In de meeste buurtdorpen zijn deze dan ook verdwenen. Pippeloentje in Loenen is er na 40 jaar nog altijd en heeft zeker niet te klagen over belangstelling.

Er is bij Pipeloentje zelfs een wachtlijst. Een groep enthousiaste vrouwen runt samen de peuterspeelzaal.

Het idee van enkele Loenense Plattelandsvrouwen om in eigen dorp een peuterspeelzaal op te richten kreeg veertig jaar geleden vlot gestalte. Loenense moeders konden direct instemmen met dit voorstel. In het Parochiehuis was ruimte en zo kon gestart worden met Pippeloentje. Er werd leiding gezocht. Anke Kruk-Aartsen leek dit wel wat. Nog altijd is zij bij de kleuters te vinden en gaat dus nu ook jubileren. Op zaterdag 3 november is er ’s middags een feestje waarbij aandacht zal worden geschonken aan dit toch wel bijzondere jubileum.

Leidster Anke Kruk zegt dat er een flink verschil is tussen een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal. Kruk: “Een peuterspeelzaal heeft een vaste groep van 16 kinderen die twee ochtenden per week komen met als doelstelling het begeleiden van de ontwikkeling van peuters van twee tot vier jaar door het in groepsverband samen te brengen. Een kinderdagverblijf is opvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar van 08.00 tot 18.00 uur. Er is geen vaste groep en de breng en afhaaltijden wisselen per kind. Bovendien is het veel duurder. In Loenen kiezen vele ouders voor de peuterspeelzaal omdat die gezellig en betaalbaar is. Maar we zijn wel afhankelijk van vrijwilligsters”.

Veertig jaar geleden meende men dat de peuterspeelzaal “iets was voor luie moeders”. Gewoon het kind even stallen om met een vriendin wat leuks te gaan doen of wat anders. Tegenwoordig denken de moeders die bijna allemaal werken hier anders over. Het gezellig met de peuters bezig zijn is volgens Kruk nog niet veranderd.

Bij toeval hoorde zij dat de pas opgerichte Peutespeelzaal een leidster zocht. Zij was pas getrouwd en had wel tijd beschikbaar voor de kleuters en had wel ervaring met deze leeftijdgroep. Vanaf het begin vond zij het erg leuk om met de peuters te werken. Zij krijgt daarbij de medewerking van een paar moeders die als vrijwilligster aan de peuterspeelzaal verbonden zijn. Anke Kruk is nu twee ochtenden leidster en de andere ochtenden worden geleid door Francis Steinkellner. Zij is al tien jaar verbonden aan Pippeloentje. Ook zij heeft het hier prima naar de zin.

Anke Kruk heeft in die veertig jaar heel wat stormen doorstaan maar wist zich te handhaven. Kruk: “We hebben het soms niet gemakkelijk gehad. Er waren tijden dat we te weinig kinderen hadden. Financieel kon dit niet uit. Toch kwamen er weer voldoende peuters. We hebben het altijd zonder subsidie moeten doen. We waren daarom niet afhankelijk van ‘Apeldoorn’ en hoefden ons niet bij allerlei overkoepelende organen aan te sluiten. Daar zijn we nog blij mee. We moeten ons aan bepaalde regels houden, maar we zijn zelfstandig en kunnen het met twee betaalde krachten zo prima rooien”.
Leidster Kruk wordt binnenkort 65 jaar. Zij vindt dat het nu tijd wordt om op te stappen. Na veertig jaar vindt zij het welletjes en aan het eind van het schooljaar, in juni 2013, gaat zij stoppen. Kruk: “Ik heb het een erg mooie tijd gevonden. Het omgaan met peuters is zo leuk. Ik vind het een ideale baan. Het boeit me iedere dag weer. In die leeftijdgroep leren ze zo graag. Maar wat zal ik de kleintjes gaan missen!. Als je dit zo lang hebt gedaan is het een deel van je leven geworden”.
Velen hebben goede herinneringen aan Pippeloentje daarom nodigt het bestuur belangstellenden uit voor de receptie die op zaterdag 3 november wordt gehouden van 14.00 tot 17.30 uur in Pippeloentje. Liefst eerst aanmelding via PSZ-Pippeloentje@hotmail.com.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.