Home / Regio / Alcoholgebruik op de basisschool daalt in Stedendriehoek

Alcoholgebruik op de basisschool daalt in Stedendriehoek

REGIO – Leerlingen van 15 basisscholen uit de regio Stedendriehoek – o.a. Apeldoorn en Brummen – zijn in het voorjaar van 2012 bevraagd over hun alcoholgebruik. In 2010 is eerder onderzoek gedaan en had nog één op de drie leerlingen ervaring met alcohol, in 2012 is dit één op de vijf leerlingen. Het aantal daalt dus.

In twee jaar tijd is dit volgens de onderzoekers een behoorlijke verbetering. Het blijft evenwel belangrijk om als ouder af te spreken niet te drinken, want voor kinderen werkt een duidelijke regel beter.

Het project ‘Alcoholmatiging onder jongeren in de Stedendriehoek’ is in 2008 gestart. In 2010 is het alcoholgebruik door basisschoolleerlingen voor de eerste keer onderzocht. In het voorjaar van 2012 hebben 15 basisscholen (617 kinderen uit groep 7 en 8) deelgenomen aan het huidige onderzoek. Het brede project heeft als doel het (overmatig) alcoholgebruik onder de jeugd in de Stedendriehoek aan te pakken. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool zijn de jongste doelgroep van het project. Deze groepen krijgen veelal op hun school van Tactus het lesprogramma ‘Op tijd voorbereid’ aangeboden. Daarnaast wordt tijdens het Preventief Gezondheidsonderzoek (PGO) in groep 7 door de jeugdverpleegkundige van de GGD voorlichting gegeven aan ouders en kind over alcohol en opvoeding.

Van de leerlingen van groep 7 en 8 denkt 1% dat het niet slecht is om alcohol te drinken onder de 12 jaar, 4% van de leerlingen denkt dat het ook niet slecht is als je 12 tot 16 jaar bent. Alcohol is echter wel slecht voor jongeren, de hersenen ontwikkelen zich tot ongeveer het 23e levensjaar.
Net als in 2010 drinken de basisschoolleerlingen hun eerste drankjes voornamelijk thuis. Volgens de leerlingen wordt in hun bijzijn door 14% van de ouders elke dag, door 68% soms en bij 18% nooit alcohol gedronken.
Opvallend is dat van het percentage leerlingen dat met de ouders een leeftijdsafspraak heeft, 46% van die leerlingen in 2012 een afspraak heeft om tot het 18e levensjaar geen alcohol te drinken. In 2010 was dit percentage lager, namelijk 32%.
De helft van de leerlingen geeft aan les over alcohol op school te hebben gehad, de andere helft dus niet. Aangezien veel kinderen aangeven al wel eens alcohol te hebben gedronken, blijven lesprogramma’s als ‘Op tijd Voorbereid’ en de alcoholvoorlichting door de jeugdverpleegkundige in groep 7 erg belangrijk.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.