Bronckhorst ziet af van noordelijke aansluiting rondweg Hummelo

HUMMELO – Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van Bronckhorst laten onderzoeken of een noordelijk aansluiting op de rondweg Hummelo mogelijk is. Uit onderzoek door verkeersdeskundigen van de provincie, gemeente en politie blijkt dat deze noordelijke aansluiting een verkeersonveilige situatie oplevert en de leefbaarheid in Hummelo niet voldoende verbetert.

Om die reden adviseert het college de gemeenteraad dan ook om de provincie te verzoeken af te zien van deze aansluiting op de rondweg.
Een noordelijke aansluiting (vanuit Zutphen) vermindert de veiligheid en doorstroming op de rondweg. Ook is een zware herinrichting van de doorgaande route door de Dorpsstraat nodig, om het verkeer te verleiden gebruik te maken van de rondweg. De optie om van de aansluiting een éénrichtingsweg te maken voor het verkeer uit Zutphen levert ook onveilige situaties op, omdat de kans op het negeren van een inrijdverbod en achteruitrijdbewegingen erg groot is.

De veiligheid zou nog gewaarborgd kunnen blijven als de straat smaller wordt gemaakt en van chicanes wordt voorzien. ‘Ondanks deze aanpassingen verwachten wij op basis van verkeersmodellen dat nog steeds per etmaal 3.500 voertuigen (bij tweerichtingsverkeer) door de Dorpsstraat blijven gaan als deze doorgaande route blijft. Wordt de noordzijde van het dorp afgesloten, dan passeren er na aanleg van de rondweg nog ca. 500 voertuigen per etmaal door het dorp. Dit komt de leefbaarheid van het centrum aanzienlijk ten goede’, aldus het college.

Bij het onderzoek waren ook een afvaardiging van ondernemers, inwoners en de dorpsbelangenorganisatie betrokken. Zij hebben hun inbreng geleverd op het onderzoek.
De raad beslist in november over het voorstel.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.