Bestrijding eiken-processierups kende succesvol jaar

BRONCKHORST – De gemeenten in de Achterhoek werken nauw samen om de overlast van de eiken-processierups tegen te gaan. Die rups is de larve van een nachtvlinder, die sterk behaard is en in groepen bijeen leeft op eikenbomen. In de maanden mei t/m september kunnen ze behoorlijke overlast veroorzaken. Vandaar dat de rups op grote schaal bestreden wordt.

Als iemand in contact komt met de brandharen van de rups kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals rode en pijnlijke huidirritaties met hevige jeuk. In 2009 kreeg de gemeente Bronckhorst maar liefst 547 meldingen van overlast van de eikenprocessierups. Dit was reden om een zo goed mogelijke bestrijding van die overlast op gang te brengen en inmiddels is duidelijk dat dit resultaat heeft gehad. In 2011 was het aantal meldingen nog 120 en in 2012 kreeg de gemeente er nog maar 32!
“We bestrijden de rups in april/mei preventief door eiken in het buitengebied te bespuiten met een biologisch middel. Het gaat ons daarbij om het wegnemen van de overlast en niet de bestrijding van het diertje op zich. We spuiten op basis van een inventarisatie van de meldingen in de afgelopen jaren. Alleen eiken langs wegen waarvan meldingen bekend zijn, bespuiten we preventief. We spuiten niet preventief in en langs bossen en in particuliere bomen. Ook deden we in die periode op een aantal publieksgevoelige locaties binnen de bebouwde kom een proef waarin we de rups bestreden met zijn natuurlijke vijanden. Hierbij spoten we een microscopisch klein aaltje (nematode) in de boom”, zo legt de gemeente uit.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.