Home / Doesburg / Doesburg herbergt nog onbekend internationaal museum

Doesburg herbergt nog onbekend internationaal museum

DOESBURG – Santino Melssen omschrijft de Franse sierkunstenaar René Lalique als een kunstenaar in de categorie Leonardo Da Vinci, Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh. Ofwel, een absolute grootheid in de kunst. Melsen is samen met partner en Lalique-expert Benjamin Janssens de drijvende kracht achter het Lalique museum in Doesburg. Een museum dat inmiddels internationale faam heeft, maar in eigen omgeving nog onbekend is.

Eerst even iets over de Fransman René Lalique (1860-1945), die door het Rijksmuseum in Amsterdam wordt omschreven als: ‘De sierkunstenaar René Lalique, afkomstig uit een middenstandsgezin, werd de grote vernieuwer van het Franse juweel aan het einde van de 19de eeuw. In de jaren 1890 ontwikkelde hij een geheel eigen stijl, geïnspireerd op de natuur en de in de vrije kunsten heersende Art Nouveau. Terwijl traditionele juwelen vooral werden gewaardeerd op grond van de waarde van de juwelen waarmee zij waren bezet, stelde Lalique het ontwerp op de eerste plaats. Hij gebruikte voor juwelen onverwachte materialen en combineerde deze met edelstenen en kostbare metalen. Na circa 1900 ging hij zich bezighouden met het blazen van glas in een vorm en paste hij ook combinaties van geblazen en geperst glas toe. Lalique vervaardigde in glas beeldhouwwerken, vazen, schalen, parfumflacons, drinkserviezen, maar ook panelen voor deuren en kerkramen.’

Op twee verdiepingen in het monumentale pand Gasthuisstraat 1 in Doesburg (naast De Waag) zijn de ontwerpen en producten van René Lalique te zien. Op de begane grond de galerie en op de verdieping het museum. In vitrines staan de vazen, flacons en enkele juwelen uitgestald. Schitterende en dikwijls bijzonder kostbare voorwerpen van glas die zelfs op een leek een grote indruk maken. Zelfs de in grotere aantallen vervaardigde ontwerpen – flacons voor parfum en sierflessen – blinken uit door ontwerp, oog voor detail en de vlekkeloze uitvoering. Op het hoogtepunt had de fabriek van Lalique in Wingen-sûr-Moder meer dan 600 werknemers in dienst. Zij voerden de ontwerpen in grotere aantallen uit. Vooral in glas, maar ook met gebruik van emaille en edelstenen. Maar in alles is de hand van de meester te zien.

In Doesburg is dus een mooie collectie samengebracht. In de galerie zijn de werken van Lalique te koop – prijzen variëren van honderden tot vele duizenden euro’s – en op de verdieping de museumcollectie. Die is deels eigendom van het museum, maar veel stukken zijn ook in bruikleen afgestaan. “Wij verkopen in de galerie kunst tegen prijzen die lager liggen dan op de internationale markt, maar we bedingen dan dat we ze wel een aantal jaren in het museum mogen tonen in bruikleen”, legt Santino Melssen uit. “Zo beschikken we altijd over een omvangrijke en wisselende collectie in het museum.”

Overigens verhuist het museum over enkele jaren naar de Commanderije, die momenteel wordt gerestaureerd. “Ik denk dat Doesburg dan een vermaard internationaal museum binnen de poorten heeft”, vertelt Melssen, die zeer gepassioneerd en aanstekelijk kan vertellen over René Lalique en het Nederlandse museum dat in diens teken staat. “We halen nu al 8000 bezoekers per jaar binnen. Mensen die afkomstig zijn uit de hele wereld. We zijn één van de slechts vier musea die mondiaal aan René Lalique zijn gewijd en na de verhuizing naar de Commanderij zijn we in één klap de grootste daarvan. Als we een voorzichtige schatting doen, hebben we het op die plek toch over minstens 50.000 bezoekers per jaar.”

Een museum met wereldfaam en tóch zo onbekend in Doesburg en omgeving. “Vreemd toch?”, is ook de mening van Melssen. “Bezoekers vragen de weg in Doesburg en veel inwoners weten niet eens waar die bezoekers het over hebben. Hij wil die onbekendheid in eigen stad dan ook graag doorbreken. “Ik nodig mensen uit het museum te bezoeken en als ze de pagina uit de Regiobode meenemen, krijgen ze 50% korting op de entree van € 5,-.” En Melssen belooft dat die bezoeker er dan ook de uitleg van Janssens of hemzelf bij krijgt. Want op zich zijn de uitgestalde kunstwerkjes al prachtig om te zien, maar met de uitleg, verklaringen en passie van de eigenaars erbij, wordt het allemaal nóg mooier en beter te begrijpen. De kunst en klasse van wat Lalique maakte zit hem namelijk in de afgebeelde voorstellingen, de betekenis daarvan, de figuren en de schitterende detaillering die daarbij is gebruikt en die het werk zo bijzonder maakt.
Dat is met het blote oog ook goed te zien, maar wordt helemaal in detail getoond in het boek ‘Microcosm of René Lalique’ dat door het museum wordt uitgegeven en waarvan het eerste exemplaar zaterdag in het museum wordt aangeboden aan gedeputeerde Annemieke Traag. In het op speciale wijze gefotografeerde en gedrukte boek, wordt ingezoomd op de details in het werk van Lalique die met het blote oog doorgaans onontdekt blijven. “Het leverde informatie en details op die zelfs óns weer verbaasd en verwonderd hebben”, aldus Melssen.

Het Musée Lalique Pays Bas is gevestigd aan de Gasthuisstraat 1 in Doesburg, telefoon: 0313-471410 (www.musee-lalique.nl). Het museum is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur, tijdens de Culturele Zondagen en op andere momenten op afspraak. Voor groepen tot 50 personen zijn speciale arrangementen mogelijk.

Foto:
Santino Melssen bij één van de fraaie voorbeelden van het werk van de Franse glaskunstenaar René Lalique, die in Doesburg een eigen museum heeft – foto: Wencel Maresch

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.