Doesburg betaalt tegenvallers uit reserve

DOESBURG – Op zich staan de gemeentelijke financiën van Doesburg er niet slecht voor. Twee forse tegenvallers maken echter dat wethouder Henk Westra voorstelt een greep in de reserve te doen om de begroting sluitend te maken. En dan legt het college zichzelf ook nog op om alvast te zoeken naar extra middelen, omdat er vanuit Den Haag slecht nieuws verwacht wordt.

Regeren is vooruitzien. Dus houdt het Doesburgse gemeentebestuur rekening met toekomstige kortingen door de Rijksoverheid. En dan vooral op het gebied van regelingen in de sociaal maatschappelijke sfeer, die worden overgeheveld van het Rijk naar gemeenten. Cijfers en ramingen daarover zijn niet bekend, maar in het hele land houden gemeenten rekening met tekorten die op die wijze ontstaan en ook Doesburg steekt daarvoor de kop niet in het zand. “Maar het is moeilijk begroten met cijfers die je nog niet kent”, aldus verantwoordelijk wethouder Westra namen het college van B en W. “We zetten ons dus mentaal schrap.”

Het is te hopen dat de gemeentelijke kas dan in de toekomst verschoond blijft van tegenvallers van het kaliber zoals waarmee B en W nu worden geconfronteerd. Het debacle van sociale werkplaats Presikhaaf kost Doesburg 817.000 euro en de extra werkzaamheden voor het autoluw maken van de singels vergt een extra bedrag van 870.000 euro. Dat geld kan uit de zogenaamde algemene mobiele reserve worden gehaald, maar die zakt daarmee wel door de gemeenteraad ooit vastgestelde ondergrens van 1,4 miljoen euro. “We stellen de raad voor ons toch toestemming te geven om onder die norm te gaan”, aldus Westra.
Zonder die tegenvallers zou de begroting zelfs sluitend zijn geweest. Zónder verhoging van de OZB, zónder te hoeven korten op subsidies en in staat alle voorzieningen in stand te kunnen houden. Op zich geen slecht resultaat, al blijft het gevaar van tegenvallers loeren en neemt het risico van zo’n situatie toe naarmate de reserve verder wordt aangetast.
Het college zegt dan ook de hoogste prioriteit te blijven geven aan het traject ‘Begroting in Balans’ waarin samen met de gemeenteraad nu al wordt gezocht naar mogelijke toekomstige bezuinigingen. Het college heeft zich in de begroting 2012-1016 in ieder geval al een oplopende bezuiniging op personeelskosten opgelegd, die uiteindelijk vier fulltime banen (fte’s) op moet leveren.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.