Tieneke Beishuizen schreef middeleeuws stuk Hemel of Hel

In het kader van de Maand van de Geschiedenis wordt in Doesburg op 13 oktober een middeleeuws toneelstuk opgevoerd. Tineke Beishuizen, columniste van Libelle, schreef het script.

Die eerste keer…

De eerste voorstelling van Hemel of Hel zal ik nooit vergeten.
Het was Hanzedag, 9 juni en tegen alle verwachting in droog.
Van regen zouden wij trouwens geen last gehad hebben, want we zaten in de beeldige Gasthuiskerk, die ingericht was als middeleeuwse ziekenzaal. Bruin gebeitste bedden met een dieprood fluwelen sprei tegen de witte muren. In de bedden de zieken met wie de bezoekers het komende uur zouden meeleven. Tenminste…als er bezoekers zouden komen.
Ik weet nog hoe opgewonden ik was toen er ineens acht mensen voor de enorme kerkdeur stonden. Acht! Ik rende naar de spelers. ‘Er zijn al acht mensen!
Toen ik voor de tweede keer keek waren het er een stuk of twintig.
De derde keer stond de halve Gasthuisstraat vol mensen die naar binnen wilden, waar maar zestig stoelen beschikbaar waren vanwege de ruimte die de ziekenzaal nodig had, en de akoestiek.
Wie wil weten waarom dominees zo gedragen hun preek ten gehore brengen, moet maar eens een kerk binnenlopen en hardop iets zeggen. Elk woord galmt, komt een keer terug en vermengt zich met het volgende woord. Geen plek zo moeilijk om een tekst te zeggen als daar!
Enfin, meer mensen op de stoep dan we konden plaatsen. Wie niet naar binnen kon kocht alvast kaarten voor de tweede voorstelling, die daardoor al bijna uitverkocht was voordat de eerste voorstelling was afgelopen. En zo ging het door, Vier voorstellingen lang, tot we bij de laatste voorstelling iedereen binnen lieten, en de acteurs hun rol moesten spelen omringd door een staand publiek. Iets dat trouwens het acteren enorm bemoeilijkte en daardoor niet voor herhaling vatbaar is.

Uitgeteld waren de acteurs aan het einde van de dag.
Vier keer in een lijkkist gestopt worden. Vier keer een voet laten amputeren. Vier keer sterven. En dan de arme chirurgijn, met zijn minuten durende monologen waarin hij een boekje open deed over ziek zijn en (als je geluk hebt) beter worden. Zijn blackout bij de laatste voorstelling, toen hij het werkelijk even niet meer wist.
Ja, en toen was het voorbij. En dat was afkicken, want we hadden zo gerepeteerd en waren zo met elkaar opgetrokken dat het best wennen was elkaar ineens nauwelijks meer te zien.
Maar gelukkig, we zijn weer volop bezig. Want ‘Hemel of Hel’ is een toneelstuk dat past in het kader van ‘de Maand van de Geschiedenis’ die dit jaar als thema ‘Arm en Rijk’ heeft. Een ziekenzaal voor mensen die zijn aangewezen op de kerk als ze medische hulp nodig hebben. Historie en sociale ongelijkheid verenigd. Als dat niet in het thema past!

Op zaterdag 13 oktober, om 13.30 tot 14.30 uur en van 15.30 tot 16.30 uur is ‘Hemel of Hel’ weer te zien in de Gasthuiskerk, Gasthuisstraat in Doesburg. Verkoop kaartjes in de kerk, maar op de website www.hethuisdoesburg.nl kunnen plaatsen gereserveerd worden die tot een half uur voor de voorstelling afgehaald kunnen worden en daarna, indien niet afgehaald, meedogenloos de verkoop ingaan. Prijs per kaartje twee euro.
En oh ja… vanwege de bloederige scènes is de voorstelling niet geschikt voor kinderen onder de tien jaar.

Tineke Beishuizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.