Snoepfabriek Lonka in Dieren investeert in ruimte en de toekomst

DIEREN – Begin dit jaar werd het Dierense chocolade- en suikerwerkbedrijf Donkers in Dieren overgenomen door snoepfabrikant Lonka uit Roosendaal. Momenteel wordt een grote investering gedaan, waardoor de toekomst van het bedrijf en de werkgelegenheid voor jaren gewaarborgd lijkt. Bij Lonka Dieren werken zestig mensen in vaste dienst en zijn zo’n dertig uitzendkrachten aan de slag.

Het in 1933 in Amsterdam opgerichte bedrijf verhuisde in 1955 naar Dieren, waar een compleet nieuwe fabriek werd gebouwd op de hoek van de Geitenbergweg en de Industrielaan. Donkers maakte naam in de wereld van snoepproductie en vooral de rumbonen en fruitsnoepjes zijn bekend en worden nog steeds internationaal geleverd aan verschillende ketens en onder verschillende namen.
Moederbedrijf Lonka – eigendom van Aime De Bock – nam in 2010 ook al nougat-fabriek Marandi in Lunteren over. In totaal heeft Lonka ongeveer 160 medewerkers in dienst.

De overname van Donkers door Lonka betekent ook dat er flink in de Dierense vestiging geïnvesteerd wordt. Er wordt momenteel een compleet nieuwe gietlijn getest en Reon Aannemers uit Spankeren is aan de achterzijde begonnen met de bouw van een grote nieuwe bedrijfshal.
Onlangs werd de buurt uitgenodigd om kennis te nemen van de plannen en uitvoering van die bouw en ook om een kijkje in de fabriek te nemen. Dat is iets waar eigenlijk nooit de kans toe bestaat, omdat de hygiënische veiligheid hoog in het vaandel staan. Maar, gestoken in witte jassen, hoofdkapjes en ontdaan van alle ringen, horloges en armbanden, maakten veel buurtgenoten gebruik van die mogelijkheid eens een kijkje in de keuken van de snoepfabriek te nemen. Jacco Bakker en Fernand Bosman legden namens het bedrijf voorafgaand aan de rondleiding de bezoekers uit wat de toekomstplannen van Lonka Dieren zijn. De nieuwe bedrijfshal, die aan de achterzijde wordt gebouwd, is voornamelijk bedoeld als geconditioneerde ruimte voor opslag van producten en de mallen waarin die worden vervaardigd, terwijl een ander deel vooral een magazijnfunctie krijgt. Lonka Dieren is gespecialiseerd in zacht snoepgoed dat al dan niet wordt afgewerkt met een chocolade of suikerlaagje. Voor het opslaan van de mallen het laten drogen daarvan is veel ruimte nodig. Met het realiseren van de nieuwbouw wordt de productie overigens niet verhoogd. “Het is vooral bedoeld omdat we nu veel te weinig ruimte hebben”, aldus productieleider Peter ten Tije bij de rondleiding. “Ook de nieuwe gietlijn die in juni is geplaatst en die we nu testen, levert geen verhoging van de productie op. De oude machine was dertig jaar oud en aan vervanging toe.”

Lonka benadrukt dat ze bij de nieuwbouw vooral werkt met lokale aannemers. Dat spreekt volgens het bedrijf ‘vanzelf’. Dus voert Reon uit Spankeren de bouw uit en komen ook onder-aannemers als Tesselaar en Van Eibergen uit het dorp en is Osterhus druk bij de installatie van de nieuwe gietlijn. Bij de uitbreiding horen ook nieuwe afzuigsystemen en klimaatbeheersing. “Mocht de buurt al eens iets ruiken of iets horen van ons bedrijf, dan is dat na deze vernieuwing ook voorbij”, aldus Ten Tije. Overigens benadrukken de buurtbewoners dat ze geen enkele overlast van Lonka hebben of van Donkers hadden. Hooguit staat er wel eens een vrachtwagen wat onhandig geparkeerd, maar ook dat probleem zal verminderen, zo legt de bedrijfsleiding uit. Door meer magazijnruimte te bouwen, zijn veel minder verkeersbewegingen nodig. Ook het personeel kan daarna achter het bedrijf parkeren en dat vermindert de parkeerdruk rond het bedrijf, waar momenteel in twee ploegen, van 06.00 tot 22.00 uur wordt gewerkt. Lonka lijkt zich terdege bewust van het feit dat ze met de fabriek tegen een woonwijk aan liggen en omwonenden lijken zich niet te storen aan de snoepfabriek, die goed draait. Dertig uitzendkrachten en het ingevoerde twee ploegen werkrooster tonen al aan dat het Dierense snoepgoed goed in de markt ligt. Met de overname en de investeringen ziet de toekomst er ook goed uit. “Met deze investeringen moeten we toch weer tien tot vijftien jaar vooruit kunnen”, aldus Jacco Bakker.

Foto:
Buurtbewoners krijgen uitleg van de productie van snoepgoed bij Lonka in Dieren. Er wordt na de overname volop geïnvesteerd in het bedrijf – foto: Wencel Maresch

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.