Wouter Abrahamse nieuwe Rhedense schaakkampioen

VELP – De gemeente Rheden heeft een nieuwe schaakkampioen. Na drie jaar is Jan van Dorp afgelost door Velpenaar Wouter Abrahamse. De strijd om de titel werd in twee avonden gestreden. De nieuwe kampioen bevond zich steeds in de voorste gelederen maar de laatste ronde bracht nog volop spanning.

Abrahamse stond voor het ingaan van de slotpartijen nog gelijk met Arie Huysman. Die kon echter ondanks verwoede pogingen de verdediging van Erika Belle niet kraken en hij bleef steken op remise, terwijl Abrahamse er wel in slaagde de volle winst te pakken tegen Koen Maassen van den Brink. Laatstgenoemde was vooraf een van de favorieten samen met Arie Huysman. Zij beiden startten als de enige twee deelnemers met een rating van boven de 2000. Het toernooi was sterk bezet, niettemin zou de organisatie bij volgende edities graag meer huisschakers zien. De indeling gebeurt zo dat iedereen ongeveer gelijkwaardige tegenstanders krijgt, niemand hoeft dus drempelvrees te hebben. Op de tweede avond kwam Dierenaar Harm Boertien sterk naar voren, tot zijn eigen verrassing eindigde hij temidden van de gemeentelijke toppers op de gedeelde tweede plaats.

Het toernooi is een traditie die al in 1950 is begonnen. Het is vele decennia lang bij toerbeurt georganiseerd door de schaakverenigingen in Rheden, Velp en Dieren. Vanaf 2009 vindt het plaats bij de Velpse Schaakvereniging in Ontmoetingscentrum De Paperclip in de vorm van een zesrondig toernooi met rapidpartijen, waardoor drie partijen op een avond gespeeld kunnen worden.

De eindstand aan kop:
1. Wouter Abrahamse 5 punten; 2. Arie Huysman en Harm Boertien 4½ punt; 4. Erika Belle en Jan van Dorp 4 punten; 6. Koen Maassen van den Brink, Leen van Dalen, Walter Manschot, Antoni Lebbink en Jaap Glazenbur 3½ punt; 11. Hans van Capelleveen 3 punten.

De Velpse Schaakvereniging blijft actief. Op vrijdag 2 november, 20.00 uur, wordt in De Paperclip in Velp een openbare lezing/training gegeven door internationaal meester Willy Hendriks. Deze avond is gratis toegankelijk en is leuk voor schakers van elk niveau. Willy Hendriks heeft onlangs een boek met de uitdagende titel ´Move first, think later´ geschreven, hij zal ongetwijfeld op enkele aspecten van dat boek ingaan. Alle schakers hebben natuurlijk altijd het omgekeerde geleerd … Inlichtingen bij eric.de.winter@hetnet.nl of 026-3642433.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.