Veluwe nog steeds populair bij buitenlanders

REGIO – De Veluwe heeft veel baat bij het toerisme. Het zorgt in nog steeds toenemende mate voor werkgelegenheid. Dat blijkt uit de cijfers die begin oktober zijn gepubliceerd onder de noemer: ‘Kerncijfers Gastvrijheidseconomie 2012’. Dat overzicht geeft kernachtig het grote economisch belang van de gastvrijheidssector op de Veluwe weer.

Buitenlanders besteedden afgelopen jaar 214 miljoen euro op de Veluwe. Met een stijging van 5% op de Veluwe is de groei aanzienlijk groter dan het landelijk gemiddelde. In Nederland als geheel namen de bestedingen uit het inkomend toerisme met 4% toe. Het Veluws Bureau voor Toerisme heeft afgelopen jaar geïnvesteerd in promotiecampagnes op de Vlaamse en Duitse markt, waarbij onder andere TV-uitzendingen over de Veluwe op de buitenlandse televisie zijn gerealiseerd, publicaties in reismagazines en beursdeelnames in Antwerpen, Brussel en Essen. Deze inspanningen lijken zich nu uit te betalen.
Vorige maand werd al bekend dat de Veluwe afgelopen jaar de koppositie voor korte binnenlandse vakanties heeft heroverd. In 2011 brachten ruim één miljoen Nederlanders een korte vakantie door op de Veluwe. Tijdens korte vakanties wordt relatief meer besteed dan tijdens lange vakanties. Over-all blijft de Veluwe met 1,9 miljoen vakanties op een derde plek staan na de drie noordelijke provincie en de gezamenlijke Noordzee badplaatsen.

In 2011 zorgde de gastvrijheidssector voor ruim 37 miljard euro aan bestedingen. Binnen- en buitenlandse bezoekers besteedden deze euro’s bij zo’n 50.000 toeristisch-recreatieve bedrijven. Daarnaast zorgde de sector met ruim 400.000 banen voor 4,5% van het totaal aantal banen in Nederland. Op de Veluwe zijn ruim twintigduizend mensen werkzaam in de toeristische sector. Dit is 6% van de regionale werkgelegenheid. De gemiddelde toeristische werkgelegenheidsgroei over de afgelopen vijf jaar is 2,3% per jaar, ruim een procent boven het landelijk gemiddelde.

De kerncijfers vermelden dat in de top 10 van meest bezochte musea van Nederland drie Veluwse musea staan: Het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en het Kroller Muller Museum. Burger’s Zoo staat met ruim anderhalf miljoen bezoekers in de Top 3 van best bezochte Nederlandse attracties.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.