Home / Dieren / Dieren is met Sporenpad unieke wandeling rijker

Dieren is met Sporenpad unieke wandeling rijker

DIEREN – Een spoor van groengeverfde hondenpootjes leidt de wandelaar vanaf zaterdag langs een unieke nieuwe en boeiende wandelroute in het dorp Dieren. De wandeling, genaamd de Dierense Sporenpaden, biedt de lopers een rondgang van 3,5 of 8 kilometer en is een initiatief van de Stichting Dieren met Dieren.

De route loopt door het nieuwe en oude centrum van Dieren, langs de Veluwezoom en over landgoed Twickel. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers van de gemeente Rheden opent de route zaterdag om 13.30 uur bij Zalencentrum Theothorne.
De wandeling is zoals gezegd een initiatief van de Stichting Dieren met Dieren, een club die zich inzet om ‘Dieren op de kaart te zetten als een plaats die zowel voor toeristen als bewoners zeer veel interessants te bieden heeft.’ Zij wil de naam combineren met de naam van het dorp en haar natuurlijke omgeving. “Met al het natuurschoon langs de IJssel, de uiterwaarden en de bossen heeft het dorp sterke troeven. Zoals Lisse de bloembollen gebruikt voor promotie, moet Dieren haar naam gebruiken. Zet Dieren neer als een dorp dat iets met dieren heeft”, aldus voorzitter Henk Reinders.

Met de wandeling komt een lang gekoesterde wens in vervulling. Al vele jaren organiseert de Stichting rond Dierendag een dierenbuffet; honden, katten en andere huisdieren krijgen een chique diner aangeboden aan lange lage tafels. Een bijzonder eetfestijn. Bovendien is er om het jaar een groots evenement rond de “huis-tuin-en keukendieren” die ons land rijk is.
Een vaste trekpleister ontbrak nog. Daarmee was het idee van een wandelroute geboren. Henk legt uit wat de wandeling met het thema “dieren” te maken heeft: “langs de route komen informatieborden over de dieren die in onze mooie omgeving leven. Ook worden rugleuningen van zitbanken op de route voorzien van ingefreesde dierenfiguren, zoals herten en vissen. Praktijkschool de Tender voert dit karwei belangeloos voor de stichting uit. Verder is de wandeling interessant vanwege historische informatie over plekken op de route, zoals bij de Schweer bey der Becke Hof, of de Gazelle fabriek”. De route is tot stand gekomen met medewerking van het Stimuleringsfonds Rabobank en Omstreken, de gemeente Rheden en de Buurtschap van Dieren en vele anderen.

Na de officiële opening om 13.15 uur, is iedere wandelaar van harte welkom om de route gezamenlijk te lopen. Met of zonder huisdier. Ondertussen vindt in Zalencentrum Theothorne de uitreiking plaats van een kleiwedstrijd waaraan de Dierense jeugd heeft kunnen deelnemen. Wie het mooiste of gekste dier heeft gemaakt, mag een leuke prijs mee naar huis nemen. En uiteraard is er een klein prijsje voor iedere deelnemer.
De jury bestaat uit mevrouw Duval, ontwerper van het beeld met de ijsberen op Calluna en een bestuurslid van de Dierense Speeltuin. Aansluitend zal heer Henri Kleijer, beheerder van landgoed Middachten, een vermakelijke presentatie geven. Deze rasverteller zal ons meenemen in een beeldverhaal over de natuur en het veranderen van de seizoenen. Tot slot start om 16.00 uur voor Theothorne het traditionele dierenbuffet. Ieder jaar is de deelname van honden, katten, paarden en cavia’s weer groter. Dat belooft weer een heel spektakel te worden.
Is de Stichting daarmee klaar met haar werk? “Nee, bij lang na niet!”, aldus de energieke voorzitter. “Wat we ook nog willen is het dorp een frissere aanblik geven, door gevels te laten beschilderen met dierenfiguren. De rolluiken van Restaurant Gino’s hebben al een mooie schildering ondergaan. Met dat voorbeeld gaan we de wijken in, en praten met verschillende bedrijven en organisaties”. De Stichting hoopt dan ook dat iedereen die het dorp Dieren aandoet, er straks niet meer omheen kan. Dieren en dieren, ze horen bij elkaar.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.