Nieuwe bezuinigingen Rheden voelen de burgers niet

DE STEEG – Een verheugde wethouder van financiën, Ronald Haverkamp, bracht donderdag het nieuws dat ondanks een nieuwe bezuinigingsronde van bijna elf miljoen, de burgers er in 2013 niets van zullen merken. “Dat is vrij uniek in deze tijd”, vertelt hij. “Bij het vaststellen van de begroting was het uitgangspunt de burgers zoveel mogelijk te ontzien, en dat is gelukt”, laat hij weten.

Er komt geen lastenverzwaring voor de burgers. De voorziene stijging van het rioolrecht van 10 euro per huishouden in 2013 is geschrapt. Dit was mogelijk door gunstige aanbestedingen en een intensievere samenwerking met regiogemeenten en het waterschap. Er wordt in ‘eigen huis’ gesneden, maar de voorzieningen voor de burgers blijven bestaan. Daarnaast hoeft de gemeente geen reserves aan te breken. “Ons eigen vermogen blijft in tact en dat maakt me blij”, aldus de wethouder.
Opnieuw moest er tien miljoen bezuinigd worden. 2,5 Miljoen vanwege de verliezen die zijn geleden bij Presikhaaf Bedrijven en de herstructurering daarvan. De rest zijn de consequenties van maatregelen die in den Haag zijn genomen, waar elke gemeente mee te maken krijgt. Rheden bezuinigd een miljoen euro extra, om risico’s in te dekken. Doordat de gemeente de burgers ontziet, wordt er vooral in eigen potjes gesneden. “Daardoor lopen we wel meer risico, de lucht is nu uit de begroting, maar deze begroting is daarentegen wel meer op de werkelijkheid gebaseerd”, aldus Haverkamp.
Voor veel projecten en voorzieningen zijn de reserves en voorzieningen naar beneden bijgesteld waar dat mogelijk was. Dit geldt onder andere voor Traverse Dieren en de onderwijshuisvesting. Afspraak met de provincie was dat de gemeente reeds gemaakte kosten voor Traverse kan verrekenen met de totale gemeentelijke bijdrage. Dat betekent dat nu een bedrag van 3,3 miljoen afgeboekt kon worden.
Het college wil blijven investeren in het nieuwe zwembad, het Klant Contact Centrum en een CO2 neutrale gemeente. De gemeenteraad neemt 6 november een besluit over de programmabegroting.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.