Home / Eerbeek / Petra Smedes is trots op haar gouden plak

Petra Smedes is trots op haar gouden plak

EERBEEK – Petra Smedes (41) uit Eerbeek, en haar Paint Horse Zorro (10) zijn onlangs Nederlands Kampioen geworden bij het western rijden op het onderdeel trail. “Ik ben gewoon supertrots”, vertelt de kampioen. “Het was mijn eerste NK en ik haal goud op trail, zilver en brons op het onderdeel pleasure en zilver op het onderdeel horsemanship”.

Het western rijden kent vele onderdelen. “Eenvoudig uitgelegd is het western rijden aanleuning vragen van je paard met als beloning een lange teugel. Wij geven alleen maar het ritme aan door middel van onder andere de zit en het bewegen/draaien van de heupen en romp, maar het paard moet zoveel mogelijk alles zelf doen”. Ook rijdt een western ruiter vanaf een bepaald niveau met twee teugels in één hand. Door de teugel tegen de hals te leggen kan je het paard sturen.

Bij het onderdeel trail gaat het om de manier waarop het paard zijn weg vindt wanneer het op tocht is. Beoordeeld wordt de manier van zelfstandigheid, onder controle van de ruiter, waarop het paard de hindernissen neemt. Iedere hindernis beeldt een situatie uit die je met je paard kan tegenkomen wanneer je een tocht door de vrije natuur maakt. Denk hierbij aan hekken die je moet openen en sluiten en boomstammen waar je overheen of omheen moet, door smalle paadjes, plassen en bruggen.

Twee weken voor het NK kreeg de Eerbeekse de plattegrond / route thuis opgestuurd die ze op het NK moest laten zien. “Dan is het alleen maar heel veel oefenen”, vertelt ze. En dat heeft gewerkt. Van de tien deelnemers, op het onderdeel trail in de Klasse L2 Rookie, voerde zij de oefening het beste uit, wat resulteerde in een gouden plak.

Petra rijdt al vanaf haar zesde jaar paard. “Gewoon in het bos. Dat heb ik jaren gedaan. Toen ik 28 was ging ik een keer western rijden, gewoon voor de lol. Maar toen vond ik het eigenlijk heel leuk”, vertelt ze stralend. Vlak daarna is zij in Hall in de leer gegaan bij Karin van Bekkum. “Karin heeft mij het western rijden geleerd en aangeleerd” .Helaas is zij verhuisd en woont ze te ver weg om nog bij te gaan lessen. Vier jaar geleden schafte Petra haar paard Zorro aan. “Hij is nu tien jaar en dat is eigenlijk een prima leeftijd om wedstrijden mee te rijden”. Zorro is een Paint Horse, net als alle andere paarden waarop western wordt gereden, binnen de dutch paint horse club. “Zij kunnen het gewoon het beste, zij zijn er ook speciaal voor gefokt, net als de Quarters”. Op dit moment lest de Eerbeekse bij Laura van der Weide. “Vijf keer per week train ik en regelmatig ga ik het bos in, heerlijk”. Vaak traint ze samen met andere western ruiters, die ze soms ook weer op de wedstrijden tegenkomt. “Zo leer je van elkaar en van elkaars fouten. Altijd een leuke en gezellige sfeer, ook op wedstrijden”.

Sinds ze het western rijden heeft ontdekt, kan ze het niet meer loslaten. “Bij western rijden is het paard veel zelfstandiger dan bij dressuur rijden. Daarnaast is het vriendelijker voor het paard. Dat kan ik uitleggen: wij ‘vragen’ aan het paard wat de ruiter wil, als het paard luistert, gaat de teugel losser, dat is zijn beloning en zal hij het de volgende keer sneller doen. Zo verfijn je de hulpen net zolang totdat hij het begrijpt. Bij dressuur rijden is er altijd de druk van het bit in de mond en de benen. Dat is het grote verschil met western rijden een losse teugel, dus geen druk, maar wel de aanleuning en oprichting willen bewerkstelligen”. Op naar het volgende NK.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.