Wethouder Elbers start E-goed actie in Brummen

BRUMMEN – De gemeente Brummen en Berkel Milieu vragen dit najaar aandacht voor de gescheiden inzameling van E-goed. Alle inwoners van de gemeente Brummen die vanaf 6 oktober hun gebruikte elektrische apparaten of kapotte spaarlampen wegbrengen, ontvangen een waardecheque voor een gratis 2e LED-lamp.

De Brummense Wethouder Elbers: “E-goed apart inleveren is goed voor het milieu. Door mee te doen zetten we samen weer een stap op weg naar een duurzame samenleving.“
E-goed staat voor gebruikte elektrische en elektronische apparaten: alles met een batterij of stekker wat niet meer wordt gebruikt. Door E-goed apart in te leveren, worden alle apparaten op een milieuverantwoorde manier verwerkt en materialen hergebruikt. Het inleveren wordt nu ook heel aantrekkelijk door de speciale LED- bespaaractie. Bij inlevering van gebruikte elektrische apparaten ontvangen de inwoners van de gemeente Brummen namelijk een waardecheque voor een gratis 2e LED-lamp. Inleveren van E-goed kan gratis bij de kringloopwinkel van 2Switch in Zutphen, het Afval Breng Punt in Zutphen, de depots in Brummen en Eerbeek en bij deelnemende winkels, zoals Gamma, Karwei en Scheer & Foppen. De actie loopt van 6 oktober tot en met 31 december 2012.

De LED-bespaaractie stimuleert mensen over te stappen op LED-lampen. De actie wordt mogelijk gemaakt door de stichting Bewust Duurzaam. Hans Veenemans van deze stichting: “LED is de verlichting van de toekomst. In een LED-lamp zit geen kwik en hij gaat wel twintig jaar mee, vier keer zolang als een spaarlamp. De betere LED-lampen van nu zorgen voor een mooie, warme verlichting in en rond huis. Ik gebruik nu zelf van 3000 watt vroeger nog slechts 100 watt verlichting in heel mijn huis.” Zwolle was de eerste gemeente in Nederland waar de LED-bespaaractie is gehouden. Veenemans: “Door gloeilampen te vervangen door LED-lampen besparen de inwoners van Zwolle meer dan 3,3 miljoen euro aan energiekosten en wordt 8,2 miljoen kilo CO2 minder uitgestoten. Nu brengen we de LED-bespaaractie naar de gemeente Brummen en combineren we het met de gescheiden inzameling van E-goed. Wie meedoet en thuis gloeilampen vervangt door LED-lampen, kan in de toekomst tot wel 500 euro besparen op de energierekening.”

Inleverdag 6 oktober
De actie start op zaterdag 6 oktober met een feestelijke E-goed inleverdag. Op het depot aan de Ringlaan 3a in Eerbeek is die dag van 10.00 tot 12.00 uur een speciaal inleverpunt voor E-goed ingericht. Hier ontvangt men bij inlevering van gebruikte apparaten en energiezuinige verlichting een waardecheque voor de gratis 2e LED-lamp en een gratis inzamelbox Jekko. Er kan E-goed naar toe gebracht worden dat door één persoon te tillen is, dus geen grote apparaten als wasmachines of koelkasten. Ook bij de kringloopwinkel van 2Switch aan de Skagerrakstraat 1a in Zutphen worden op zaterdag 6 oktober van 11.00 tot 15.00 uur extra activiteiten georganiseerd. Bij inlevering van E-goed krijgt men een waardecheque voor de gratis 2e LED-lamp. Ook is er een apparatendokter aanwezig die kijkt of meegebrachte oude apparaten nog gerepareerd kunnen worden en zijn er activiteiten voor kinderen. Omdat de E-goed inleverdag samenvalt met de Nationale Kringloopdag, bruist het op zaterdag 6 oktober van de activiteiten bij de kringloopwinkel van 2Switch.

Inzameling aan huis
Inwoners van de gemeente Brummen kunnen elektrische apparaten overigens ook gratis op laten halen aan huis. Kringloopbedrijf 2Switch haalt al het E-goed op, dus ook defecte apparaten. Voor een afspraak kan gebeld worden naar de Kringlooplijn: tel. 0900-0205. Bij het aan huis laten ophalen van E-goed geldt de LED-bespaaractie niet.

Samenwerking
De E-goed campagne is een initiatief van de gemeente Brummen en Berkel Milieu in samenwerking met 2Switch en de Kaardebol. De LED-bespaaractie wordt mogelijk gemaakt door Stichting Bewust Duurzaam. De projecten worden ondersteund door Wecycle. Meer informatie over de E-goed inleverdag en de LED-bespaaractie is te vinden op www.afvalvrij.nl/e-goed. Winkeliers die belangstelling hebben om een bijdrage te leveren aan de actie kunnen zich melden bij info@bewustduurzaam.nu.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.