Jos Beijer is al halve eeuw gelukkig in zijn vak

DIEREN – Dit jaar viert Jos Beijer in Dieren een drietal jubilea. Hij wordt dit jaar 65 en is al 50 jaar actief in de zaak die dit jaar precies 75 jaar bestaat. Reden voor een feestje. En voor pensioen? “Nee”, zegt hij. “Geen pensioen, daar vind ik me nog te jong voor en daarvoor vind ik mijn vak nog veel te leuk om uit te oefenen.”

Je zou de Dierenaar z’n 65 levensjaren beslist niet geven. Een leven als fanatiek sporter heeft hem goed gedaan. Jos Beijer, de Hardlopende Kapper, zoals velen hem kennen, rent nog steeds z’n rondjes en wedstrijdjes. Na een leven lang sporten kan hij ook niet meer zonder. Net als zonder z’n kapperszaak, waar hij een halve eeuw geleden begon. Het was de zaak van z’n vader Gerrit, met wie Jos na z’n opleiding twintig jaar lang samen werkte. En nog steeds knipt hij mensen die vroeger door z’n vader werden geknipt. “Eén klant komt hier al 73 jaar. Ongelooflijk toch!”
Jos Beijer werkt alleen. Heeft ook nooit personeel gehad. Er was sprake van dat een zoon in de zaak zou komen. Die deed de opleiding, toonde talent, maar vond een baan bij de krijgsmacht toch aantrekkelijker. Jammer? “Op zich wel, maar het belangrijkste is dat je kinderen gelukkig zijn in wat ze doen, dus hun eigen keuzes maken. En het doet Marja en mij goed dat hij een keuze heeft gemaakt waar hij zich goed bij voelt.”
Zoals gezegd is het bereiken van de 65-jarige leeftijd ook geen reden om te stoppen. “Ik doe het nog te graag. Het contact met de klanten vind ik echt erg fijn. Misschien dat ik in de toekomst de zaterdagochtend ga sluiten, maar ook dat is nog niet zeker. Ik heb een grote vaste klantenkring. Maar als je klanten hebt voor vier dagen, hoef je er geen vijf open te zijn.”

Beijer heeft in de voorbije vijftig jaar het vak zien veranderen. “Toen ik begon was het laten scheren door de kapper bijvoorbeeld nog heel gewoon. Dat doe ik nu niet meer. Er is ook geen vraag meer naar.” Wat bleef is het sociale aspect. “Ik voel me een sociaal mens, heb oprechte belangstelling voor mensen. Dat koester ik ook, die sfeer. De zaak straalt een beetje een huiskamersfeer uit. Dat koester ik wel en dat is misschien ook wel de reden waarom ik als enige herenkapper in het dorp over ben gebleven.”
En om zijn relatie met de klanten te benadrukken, wordt het driedubbele jubileum komend weekend ook gevierd met de klanten, tijdens een receptie.

Foto:
Jos en Marja Beijer in de jubilerende kapperszaak in Dieren. In een collage wordt een beeld van de 75-jarige kapperszaak getoond – foto: Wencel Maresch

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.