Doesburg krijgt toch containers voor plastic

DOESBURG – Alle inspanningen van Edwin Hagedoorn en Lo Cohen ten spijt, blijft de inzameling van afval in Doesburg zoals het college dat heeft voorgesteld. Dus zonder inzameling van plastic in zakken in plaats van de container die ieder huishouden daarvoor desgewenst krijgt. De oranje bollen verdwijnen daarmee uit het Doesburgse straatbeeld.

Via een internetpetitie ontvingen Hagedoorn en Cohen zo’n zevenhonderd steunbetuigingen voor hun bezwaar tegen de invoering van een speciale kliko voor plastic afval. Ze willen de wijk-verzamelcontainers behouden, omdat niet iedereen een extra container bij huis kwijt kan. Zeker niet de bewoners van de historische binnenstad en bovenhuizen. Zelf wegbrengen kan praktisch niet meer – alleen bij de Stadswerf kan nog worden ingeleverd – en de actievoerders vrezen dat veel meer mensen daardoor plastic in de grijze bak gaan stoppen. Een ongewenste ontwikkeling, want de nieuwe inzameling is er juist op gericht meer afval te scheiden.
Het college ziet die bezwaren niet en heeft in nauw overleg met afvalinzamelaar Berkel Milieu besloten tot invoering van een drie-bakkensysteem: één voor restafval (grijs), één voor gft (groen) en één voor plastic (oranje). De bakken worden dan ééns per drie weken geleegd.
“De leden van de gemeenteraad toonden zich niet bereid andere afwegingen te maken dan over de kosten”, stellen Hagedoorn en Cohen. “Over wat het gekozen systeem in alle Doesburgse huishoudens aan praktische consequenties heeft, wil men kennelijk niet nadenken.”
Feitelijk was tijdens de commissievergadering op 20 september al gebleken dat het afvalplan ongewijzigd door de gemeenteraad zou worden aangenomen. Toch dienden CDA en GroenLinks tijdens de raadsvergadeing van 27 september een motie in met de vraag of alsnog de mogelijkheid kon worden geschapen om bewoners die de plastic bak hadden afgewezen, de mogelijkheid te bieden het plastic in zakken aan de straat aan te bieden. De motie haalde het niet. Volgens de indieners toont die afwijzing aan dat er door de politiek niet naar de bewoners en de wijkraden wordt geluisterd. “Dit beeld had met het aannemen van de motie deels bijgesteld kunnen worden”, volgens CDA en GroenLinks, die hun plan dus in de prullenbak zagen verdwijnen…
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.