Home / Bronkhorst / Brummen wil minder regels en meer samenwerking met maatschappij

Brummen wil minder regels en meer samenwerking met maatschappij

BRUMMEN – De gemeente Brummen is al enige tijd bezig met het bepalen van een nieuwe toekomstvisie. Een denktank, bestaande uit vijf ambtenaren en vijf bewoners, stuurt het hele proces aan en reflecteert. “Het is een heel ander type structuurvisie”, vertelt wethouder Hennie Beelen. “We willen zo min mogelijk regels en meer aan de samenleving overlaten. Dat vraagt een hele andere manier van denken; van ons, het bestuur, maar van de samenleving wordt ook een andere rol gevraagd”.

Donderdag presenteerde het college de agenda voor de toekomstvisie waarin duidelijk wordt waar de toekomstvisie over moet gaan. Duurzaamheid als ruggengraat, lokaal doen wat lokaal kan en het goede behouden. Vijf thema’s zijn belangrijke pijlers voor de toekomstvisie: recreatie en toerisme, wonen, zorg en welzijn, energie en milieu, lokale economie en de rol en positie van de gemeentelijke overheid.

Natuurlijk heeft de gemeente zich aan wetten te houden en moet zij binnen bepaalde kaders blijven, maar zij wil zich veel flexibeler opstellen tegenover de samenleving en lokale burgers. “Dit is echt een belangrijk omslagpunt. Wij gaan dingen doen, die de samenleving wil”, zegt Beelen. “Dat betekent ook dat er meer op buurtniveau gaat gebeuren, door de buurt zelf”. Hierdoor wordt er bij besluiten veel meer energie in het voortraject gestoken.
Nog voor de zomer van 2013 moet de toekomstvisie klaar zijn. Naast een inspirerend toekomstbeeld voor de gemeente in 2030 moet de visie ook een concreet uitvoeringsprogramma bevatten met inhoudelijke doelen waarmee men direct aan de slag kan. Tot die tijd moet er nog flink gewerkt worden aan de bouwstenen voor de visie.

Via www.brummen zijn de nieuwste ontwikkelingen betreft de toekomstvisie te lezen. Om de samenleving en alle andere betrokkenen bij het proces te willen betrekken houdt de gemeente bijeenkomsten waarin de vijf thema’s worden besproken; op 22 en 30 oktober en 13 en 20 november en 11 december. Tijdstippen en locaties worden binnenkort bekend gemaakt. Direct meediscussiëren kan ook; ga naar https://brummendenktank.pleio.nl, maak een account aan en debatteer mee.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.