Bronckhorst staat pilot met kleine windturbines toe

BRONCKHORST – Het college van Bronckhorst heeft besloten een pilot toe te staan met een aantal aanvragen voor kleine windmolens. Reden hiervoor is dat de categorie kleine windmolens meerdere uitvoeringen kent en de gemeente weinig vergelijkingsmateriaal heeft om een goed oordeel te kunnen vormen over de landschappelijke inpasbaarheid.

Met het toestaan van de proef wijkt het college bewust af van een eerder genomen besluit van de gemeenteraad om windmolens op Bronckhorster grondgebied te verbieden. Dit veto was voornamelijk gericht tegen grote windmolens, die de raad als landschapvervuiling ziet, maar bleek uiteindelijk alle formaten windmolens aan te gaan. Bronckhorst wil de productie van duurzame energie stimuleren, maar wel op een maatschappelijk verantwoorde manier. De markt ontwikkelde ondertussen andere modellen windmolens. “Deze nieuwe en kleinere types zijn mogelijk wel geschikt voor bedrijven en minder landschapvervuilend. Wat ons betreft krijgt windenergie een kans, zo lang dit niet ten koste gaat van ons unieke landschap”, legt wethouder Arno Spekschoor van Ruimtelijke ordening de nieuwe zienswijze uit. De uitkomsten van de proef zijn richtinggevend voor de beoordeling van toekomstige aanvragen voor het plaatsen van kleine windmolens.

Het voorstel om een pilot te starten met kleine windmolens komt als reactie op zienswijzen op de ontwerp-structuurvisie Bronckhorst, waar het college eveneens mee instemde. De visie is wettelijk verplicht en beschrijft op hoofdlijnen het ruimtelijk beleid van de gemeente. In de vergadering van oktober stelt de raad de gewijzigde structuurvisie, inclusief de pilot voor kleine windturbines vast.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.