Dieren is met Sporenpad unieke wandeling rijker

DIEREN – Een spoor van groengeverfde hondenpootjes leidt de wandelaar vanaf zaterdag langs een unieke nieuwe en boeiende wandelroute in het dorp Dieren. De wandeling, genaamd de Dierense Sporenpaden, biedt de lopers een rondgang van 3,5 of 8 kilometer en is een initiatief van de Stichting Dieren met Dieren.

De route loopt door het nieuwe en oude centrum van Dieren, langs de Veluwezoom en over landgoed Twickel. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers van de gemeente Rheden opent de route zaterdag om 13.15 uur bij Zalencentrum Theothorne.
De wandeling is zoals gezegd een initiatief van de Stichting Dieren met Dieren, een club die zich inzet om ‘Dieren op de kaart te zetten als een plaats die zowel voor toeristen als bewoners zeer veel interessants te bieden heeft.’ Zij wil de naam combineren met de naam van het dorp en haar natuurlijke omgeving. “Met al het natuurschoon langs de IJssel, de uiterwaarden en de bossen heeft het dorp sterke troeven. Zoals Lisse de bloembollen gebruikt voor promotie, moet Dieren haar naam gebruiken. Zet Dieren neer als een dorp dat iets met dieren heeft”, aldus voorzitter Henk Reinders.

Met de wandeling komt een lang gekoesterde wens in vervulling. Al vele jaren organiseert de Stichting rond Dierendag een dierenbuffet (zaterdag om 16.00 uur bij Theothorne); honden, katten en andere huisdieren krijgen een chique diner aangeboden aan lange lage tafels. Een bijzonder eetfestijn. Bovendien is er om het jaar een groots evenement rond de ‘huis-tuin-en keukendieren’ die ons land rijk is. Een vaste trekpleister ontbrak echter nog. Daarmee was het idee van een wandelroute geboren. Reinders legt uit wat de wandeling met het thema ‘dieren’ te maken heeft: “Langs de route komen informatieborden over de dieren die in onze mooie omgeving leven. Ook worden rugleuningen van zitbanken op de route voorzien van ingefreesde dierenfiguren, zoals herten en vissen. Verder is de wandeling interessant vanwege historische informatie over plekken op de route, zoals bij de Schweer bey der Becke Hof, of de Gazelle fabriek”. De route is tot stand gekomen met medewerking van het Stimuleringsfonds Rabobank en Omstreken, de gemeente Rheden en de Buurtschap van Dieren en vele anderen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.