Brandweer levert strijd

LOENEN – Het was zaterdag voor de deelnemende korpsen aan de jaarlijkse brandweerwedstrijden in Loenen niet gemakkelijk om de juiste hulp te bieden. De organisatie testte met deze wedstrijd de vaardigheid en inzet van de korpsen in de gemeenten Epe, Voorst en Apeldoorn. Het bleek dat het korps Uddel de meeste punten scoorde met hun optreden bij het ongeval op het VSM-rangeerterrein (het voormalige station) in Loenen.

Het Loenense brandweerkorps, dat dit jaar haar honderd jarig bestaan vierde, nam de taak op zich om samen met de afdeling training en opleidingen va de brandweercluster EVA de wedstrijd voor te bereiden. De locatie moest tot het laatst geheim worden gehouden. Henk Mulder en de wedstrijdleiding hadden de touwtjes goed in handen, zodat de wedstrijden vlot, volgens schema, konden verlopen.
Het publiek mocht ook komen kijken. Jong en oud maakte daar massaal gebruik van. Op de plek, waar vroeger het stationsgebouw stond, kon men nu kijken naar de wedstrijden. De jonge jeugd vond het spannend om de vlammen en waterspuiten in werking te zien. Af en toe moest even uitgeweken worden als een al te fanatieke spuitgast de ruimte nam.
Elf korpsen namen deel aan de wedstrijd. Plek van samenkomst was de brandweerkazerne aan de Leeuwenbergweg. De organisatie had gekozen voor een geheel ander ongeval/brand dan in vorige jaren. Omdat vanuit het clusterrisicoprofiel het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt aangemerkt als een mogelijk scenario, wilde men de vaardigheid hierop testen.

Bij de kazerne kwam de melding binnen dat een ongeval was gebeurd op het rangeerterrein in Loenen. Een medeweker was aan het lassen geweest bij wagons. Hij was getroffen door een steekvlam en lag buiten kennis onder een ketelwagon. De ketelwagon was geladen met het uiterst brandbare propaangas en de andere met zwavelzuur. Het was de meeste brandweerlieden meteen duidelijk dat er explosiegevaar dreigde. De hulpverleners dienden vooral te letten op hun eigen veiligheid, in verband met de mogelijk gevaren van aanwezige gasflessen en de geladen ketelwagons. Ook moest het slachtoffer de juiste hulp verleend worden.

De korpsen hadden het moeilijk. André Wolters, bevelvoerder van het korps uit Klarenbeek, viel het wel mee. Het was hem meteen duidelijk wat er aan de hand was. Hij kon direct ook de juiste instructies geven aan zijn mannen. Het korps werd vierde.
De mannen van het ASK Schietkamp uit ’t Harde, die als gasten meededen aan de wedstrijd, namen de tijd voor de bestrijding van de brand en hulpverlening. Volgens hen was een juiste hulpverlening beter dan snelheid van handelen om een goede tijd neer te zetten. Aan de jury de taak om dit te beoordelen.

’s Avonds werd in het Verenigingsgebouw De Brink tijdens een gezellige slotavond de uitslag bekend gemaakt. De jury toonde zich dik tevreden over de prestaties van de korpsen.
De uitslagen zijn: 1. Uddel; 2. Hoenderloo; 3. De Maten; 4. Klarenbeek; 5. Beekbergen; 6. Hoog-Soeren; 7. Jeugdbrandweer; 8. ASK; 9. Centrum; 10. Vaassen; 11. Ugchelen. Beste bevelvoerder: 1. Vaassen; 2. Beekbergen; 3. Hoenderloo.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.