Aandacht voor Dag van de Ouderen: “Kom je huis uit!”

RHEDEN / ROZENDAAL – Op 1 oktober wordt wereldwijd de Dag van de Ouderen gehouden. Ook de gemeenten Rheden en Rozendaal besteden aandacht aan deze dag. In Zaal Ons Huis, meester B. van Leeuwenplein 7 te Rheden, wordt een dagvullend programma aangeboden voor iedereen die 55 jaar of ouder is (de leeftijdsgrens wordt niet messcherp gehanteerd).

Het lokale Comité Dag van de Ouderen heeft gekozen voor het zeer actuele thema is: Europa, wat hebben we eraan?

Wil Bruns (72) is een van de acht comitéleden. Zij promoot met verve het programma dat zowel serieuze informatieve als luchtiger onderdelen omvat. “Wij willen een boodschap uitdragen: houd je geest fris. Je moet jezelf bij de tijd en bij de les houden, ook als je ouder wordt. Zorg dat je niet indut of afstompt. Ga de deur uit, houd je wereldje ruim! Je kunt tijdens zo’n dag contacten leggen, nieuwe gesprekspartners ontmoeten, dat is heel belangrijk. Als je onze themadag bezoekt, dan maak je iets méé, dan heb je thuis weer een verhaal te vertellen. Ook al leeft je partner nog en ben je gezond, aan die situatie kan altijd iets veranderen. De meeste mensen worden nu eenmaal niet ‘samen gezond oud’. Een stukje eigen leven en eigen activiteiten is heel waardevol.” Behalve dat Bruns enthousiast bewoners uitnodigt om te komen luisteren, spreekt ze ook de hoop uit dat zich mensen aanmelden om het comité te versterken. “Blijf actief! Zet je ervaring in voor anderen, iedereen heeft wel iets in te brengen. Samenwerking is zo belangrijk. Je hebt elkaar nodig en je kunt je aan elkaar optrekken.”

Het programma is als volgt: vanaf 9.30 uur worden de bezoekers ontvangen met koffie of thee. Om 10.00 uur heet dagvoorzitter Geertje van der Burg-Berendsen, gemeenteraadslid in Rheden, iedereen welkom. Daarna verricht H.J. Klein Molenkamp, burgemeester van Rozendaal, de opening. Vervolgens zullen drie sprekers het thema belichten. Eerst spreken Corien Wortmann (zij is lid van het Europees Parlement voor het CDA) en Lucia van Milaan, lid van de Gelderse Provinciale Staten voor D66, over de betekenis van Europa voor de Nederlandse burgers. Na een korte pauze is de beurt aan mevrouw E. van den Hengel. Zij behandelt Ouderenzorg in Europa, Roemenië en Nederland. Na de lunch volgen luchtiger programma-onderdelen. Een vertegenwoordiger van OAD zal vertellen over reizen per boot door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, afgestemd op de behoeften van ouderen. Vervolgens kan wijn uit genoemde landen geproefd worden, verzorgd door ‘By the grape’ uit Velp. Rond 15.00 uur wordt de themadag afgesloten door de voorzitter.

De toegang is gratis met inbegrip van de lunch. De dag wordt onder andere mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit beide betrokken gemeenten, de Lionsclub Rheden, Rhederhof Beheer en het COSBO/ gezamenlijke ouderenbonden. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.