Home / Apeldoorn / Informatieavond over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Informatieavond over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

APELDOORN – Veel mensen in Nederland lijden aan darmklachten, waarvan de prikkelbare darm – ook wel genoemd spastische darm – het vaakst voorkomt. Het zogeheten prikkelbare darm syndroom (PDS) is een erg vervelende klacht. De buikklachten kunnen het moeilijk maken om lekker te eten, te sporten, te reizen of sociale contacten te onderhouden.

Patiënten kunnen niet altijd op begrip rekenen van hun omgeving: pijnklachten zijn niet zichtbaar en over de ontlasting wordt al snel lacherig gedaan. De behandeling van PDS is niet eenvoudig: het is niet volledig bekend wat de oorzaken zijn. Bij inwendig onderzoek kan alles er goed uit zien, er is dan geen ontsteking of een andere afwijking te vinden terwijl de darmen toch niet goed werken. Bij de behandeling worden medicijnen ingezet en het dieet aangepast. Dit helpt niet altijd. Daarom zijn artsen steeds op zoek naar nieuwe, effectieve behandelmethoden, zoals bekkenbodem- of hypnotherapie.

Op donderdagavond 4 oktober vindt een informatiebijeenkomst plaats voor PDS-patiënten en hun familieleden in het Medisch Centrum de Veluwe in Apeldoorn. Op deze avond zal dr. M. Otten, MDL arts van het medisch centrum de Veluwe nadere uitleg geven over PDS: diagnostiek, de behandelmethoden en hun resultaten. Hij licht de verschillende mogelijkheden om PDS aan te pakken toe. De heer Theo Spaan zal, namens de PDS Belangenvereniging, uitleggen welke de mogelijkheden de vereniging biedt om ervaringen uit te wisselen en actuele informatie te krijgen. De Dierense hypnotherapeut Peter van Essen geeft uitleg over de manier waarop hypnotherapie kan helpen om de buikklachten te verminderen en een betere kwaliteit van leven te bereiken. Na afloop van de presentaties en tijdens de pauzes kunt u vragen stellen aan de sprekers.

Deze avond is bedoeld voor PDS-patiënten en hun familieleden. De avond begint om 19.30 uur en zal afgelopen zijn om 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het adres is: Arnhemseweg 2b, Apeldoorn. Het centrum ligt direct achter het NS-station Apeldoorn.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij Ankie van der Kruk, vrijwilligster van de PDS Belangenvereniging. E-mail: aanmeldingbijeenkomst@pdsb. Ook telefonische aanmelding is mogelijk. Mevrouw van der Kruk is bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 17.00 en 18.00 uur op telefoonnummer 088 – 7374637. Meer informatie op: www.mcdeveluwe.nl en www.petervanessen.nl.
 

Lees ook

Actiegroep geeft Kamer-leden kaart voor natuurfilm

APELDOORN – Stichting Red de Veluwe biedt alle woordvoerders Luchtvaart uit de Tweede Kamer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.