Apeldoorn herstelt financiële balans op eigen kracht

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn is in staat om op eigen kracht financieel gezond te worden, maar het herstel vraagt wel om grote offers. Dat schrijft het college van de gemeente Apeldoorn in de donderdag gepresenteerde Zomernota Herpakken.

Het college schrapt fors in investeringen en projecten en stelt de raad voor om vijf miljoen structureel te bezuinigen. Het college ontkomt er niet aan om de Apeldoornse gemeenschap ‘pijn’ te doen. De tijdelijke verhoging van de OZB van tien procent wordt omgezet in een structurele maatregel. “Wij zijn van mening dat wij met Herpakken de raad en daarmee de Apeldoornse samenleving een fair bod doen”, stelt het college. B en W geeft verder aan niet louter bij de dag te willen leven. Ze wil blijven investeren in de toekomst van Apeldoorn. “Wij koesteren dat wat goed is. De leefbaarheid, de veiligheid, onze aantrekkelijke woonomgeving en de economische vitaliteit. Wij ontwikkelen plannen om deze kwaliteiten verder te versterken”.
De gemeente Apeldoorn is in financieel zwaar weer geraakt door een groot tekort op de grondexploitatie. Daar komen de bezuinigen van de rijksoverheid nog eens bovenop. De gemeenteraad heeft eind maart het nieuw aangetreden college gevraag schoon schip te maken. De raad wil dat er in 2014 zicht op herstel is. Het college geeft in de Zomernota aan dat voor een eenmalig bedrag van 122,8 miljoen dekking gevonden moet worden. Dit bedrag kan al met 54 miljoen gereduceerd worden als wordt gekozen voor de noemer Stoppen tenzij; hierin zijn alle plannen en investeringen de maat genomen. Het college denkt ook een bedrag van 21 miljoen te vinden bij de grondbedrijf gerelateerde investeringen. Ook zijn de bestemmingsreserves tegen het licht gehouden. Het college stelt voor om alle resterende kapiaalreserves en andere reserves op te heffen.
Naar verwachting neemt de raad op 8 november een besluit over de Zomernota en de begroting bestaand beleid. Voor het zover is, krijgt iedereen in Apeldoorn de mogelijkheid om zijn mening te geven over de voorstellen van het college. Er is gelegenheid tot schriftelijke inspraak en op 11 oktober houdt de raad in de politieke markt een openbare hoorzitting.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.