Zelf stroom opwekken op dak Loenense paardenstal

LOENEN – Riet Nijhof aan de Burggraaf in Loenen kijkt elke dag even op de meterkast in de paardenschuur. Zij vindt het spannend wat de zonnecollectoren op het dak van deze schuur opleveren. Het valt haar erg mee hoeveel kilowats de installatie aangeeft. In deze tijd van het jaar is er in het huis minder stroom nodig en het lukt haar zelfs om de ‘overtollige’ stroom terug te leveren aan de NUON.

Lange tijd dacht Nijhof er over om een steentje bij te dragen aan de energiebesparing. Zij verzamelde informatie over de winning van stroom via collectoren op het dak. Zij liet zich uitvoerig voorlichten over de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn met alternatieve stroom. Volgens deskundigen was de paardenschuur uitstekend geschikt voor dit doel. De dakconstructie was ook zwaar genoeg om de collectoren te kunnen dragen. De schuur is op het zuiden gericht. Deze plek werd uitgekozen. Subsidie werd aangevraagd. In de gemeente Apeldoorn is dit 600 euro, in de gemeente Brummen nog meer.

Men moet ook beschikken over een juiste meterkast van Liander om de overcapaciteit terug te kunnen voeren naar het net. Installatietechniek Koller uit Eerbeek bracht de Nefit- installatie in korte tijd aan. Een stroomkabel van schuur naar woonhuis was al aanwezig.
In 2,5 week brachten de 16 collectoren al 95 kilowat stroom op. Naar verwachting scheelt dit over het gehele jaar gerekend eenderde van de stroomkosten. In zeven jaar zijn de kosten terug verdiend.
Volgens Nijhof is dit een goede investering omdat de rentevergoeding bij banken tegenwoordig ook erg laag is. Nijhof: “Als de zon maar een beetje schijnt, loopt de meter al. Toch leuk dat je op deze manier flink wat bespaart en toch ook bijdraagt aan een schoner milieu”.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.