Programmabegroting Brummen is een herstelplan

BRUMMEN – “We gaan veel terug naar de basis”, aldus wethouder Bart Elbers van de gemeente Brummen bij de presentatie van de programmabegroting 2013 – 2016. “We zullen ook wel moeten”. Bij de Kadernota in juni zijn al veel beslissingen genomen, die nu vertaald zijn naar de programmabegroting. Herstel is de rode draad in de voorstellen. Oorzaak zijn de forse tekorten op de grondexploitatie. Hierdoor zijn de financiële mogelijkheden van de gemeente fors teruggelopen.

Het gemeentebestuur besloot dit voorjaar om een bedrag van 13,6 miljoen euro als voorziening op de gemeentelijke grondexploitaties te nemen. “Wij hadden toen al de urgentie en de omvang gezien”, aldus Elbers. Dit had vooral te maken met het minimale aantal woningen dat de gemeente volgens de huidige prognoses vanaf 2019 kan bouwen. Deze financiële bijstelling heeft ingrijpende gevolgen voor de gemeentelijke reserves en toekomstige begroting. De komende jaren moet Brummen zorgen voor een solide financiële huishouding. De begroting bevat een groot aantal maatregelen dat is gericht op een gezonde financiële toekomst. Het gaat daarbij onder andere om het beperken van de ambtelijke kosten, het (tijdelijk) verlagen van bepaalde budgetten en het verhogen van inkomsten. “Iedereen gaat het merken”.
Binnen het uitgebreide maatregelenpakket wordt ook een bijdrage van de inwoners gevraagd. “Een gemiddeld gezin gaat vier procent meer betalen voor gemeentelijke lasten zoals afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerende zaakbelasting”, aldus Elbers.
Het is echter niet alleen maar inleveren. “Het geld dat gereserveerd was voor het centrumplan Eerbeek, de drie scholenclusters en voor duurzaamheid gaan door”, vertelt Elbers. “Dat kunnen we nog waarmaken”.
De begroting is door het college voorbereid, maar de gemeenteraad moet haar uiteindelijk vaststellen. Voordat het zover is, kunnen de raadsleden de voorstellen bestuderen, reacties verzamelen vanuit de samenleving en vragen stellen. Op 11 oktober vindt een speciaal forum plaats over de programmabegroting. Iedereen kan dan meepraten en zijn / haar visie en standpunten kenbaar maken. In de raadsvergadering van 1 november stelt de gemeenteraad de begroting vast. De programmabegroting is op een speciale pagina op de gemeentelijk website www.brummen.nl te vinden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.