Zeldzame fauna gekoesterd op Loenense Hooilanden

LOENEN – Een fraai brok natuur heeft Natuurmonumenten in de loop der jaren weten te verwerven in de hoek Zilvense Broekweg en Loenense Markweg in Loenen. Tientallen hectares zijn inmiddels in het bezit gekomen van deze natuurorganisatie. Natuurmonumenten wilde dit gebied graag hebben omdat hier vele zeldzame bloemen en dieren voorkomen.

De organisatie heeft dit gebied de Loenense Hooilanden genoemd. In de zomer is in een deel van het gebied de graslanden blauwgroen gekleurd door de aanwezigheid van blauwe zegge. Ook bijzondere planten als paardenhaarzegge, rietorchis, brede orchis, blauwe knoop en kleine valeriaan bloeien in de Loenense Hooilanden. Kort geleden zijn de hooilanden gemaaid en geruimd.
Van oudsher zijn de Loenense hooilanden rijk aan dagvlinders Helaas loopt het aantal terug, onder andere als gevolg van verdroging. Van de 45 soorten dagvlinders die ooit in en om de de Loenense Hooilanden zijn gezien zijn er volgens Natuurmonumenten nog twintig over.
Ooit leefde hier de moerasparelmoervlinder en rouwmantel. Aan de rand van de Hooilanden stroomt de Zilvense Broekbeek.
In de sloten in dit natuurgebied komen de waterviolier en fijne waterranonkel voor. Deze planten kunnen alleen leven in schoon, voedselarm kwelwater. Beide soorten zijn verder in Nederland niet te vinden. Natuurmonumenten is blij met de zeldzame bandheidelibel en de zompsprinkhaan die hier ook zijn aangetroffen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.