Topbezetting in hoofdnummer ATAG Posbankloop Velp

VELP – De ATAG Posbankloop kent dit jaar een topbezetting. Naast de winnaars van vorig jaar (zowel bij de mannen als vrouwen) komen op zondag 30 september twee vrouwelijke toppers uit Kenia naar Velp: Esther Chemtai en Josphine Chepkoech. Ook de winnaars van de onlangs gehouden Bridge to Bridgeloop in Arnhem staan aan de start: Koen Vossers, Jay Sauer en Esmé Moricke.

Vladimir Tonchinski (Wit-Rusland) en Nadja Wijenberg wonnen vorig jaar de 15 kilometerloop. Beiden verdedigen hun titel.
Vladimir Tonchinski is het klassieke voorbeeld van een laatbloeier. Tot zijn achttiende jaar deed hij nauwelijks iets aan sport, maar met een gezond leven op een boerderij op het Wit-Russische platteland, legde hij wel de basis voor een sportieve hardloopcarrière op de langere afstanden. Hoewel inmiddels 45 jaar, is Tonchinski nog altijd ambitieus. De vraag is of hij sterke concurrenten als Jeroen van Erp, Jay Sauer, Arthur Schramade, Frank Futselaar en Fransua Woldemariam van zich af kan houden.

Ook Nadja Wijenberg, meervoudig marathonkampioene van Nederland, krijgt het lastig. Esther Chemtai en Josphine Chepkoech zijn atletes van wereldklasse. Chemtai won dit jaar onder meer de 10 kilometer bij de Parelloop in Brunssum. Haar tijd van 31.33 minuten is momenteel goed voor de negende plaats op de wereldranglijst van de IAAF, de internationale atletiekfederatie. Ook Chepkoech is razendsnel. Zij zegevierde dit jaar onder meer bij de halve marathon van één van de grootste wedwedstrijden in ons land, de City Pier City in Den Haag (1 uur en 11 minuten).
Het vrouwenveld kent ook de inbreng van twee snelle, regionale loopsters: Pauline Claessen uit Velp en Esmé Moricke uit Nijmegen, de winnares van de Bridgeloop Arnhem over 10 Engelse mijlen.
De kans lijkt groot dat het parcoursrecord bij de vrouwen na jaren gaat sneuvelen. Recordhoudster is nog altijd de Keniaanse Delilah Asiago. In 2002 liep zij de 15 kilometer in 50.54 minuten.

Inschrijven voor de achttiende ATAG Posbankloop Velp op zondag 30 september is mogelijk tot donderdag 27 september 24.00 uur via de site atagposbankloop.nl. Er is geen na-inschrijving mogelijk. De afstanden zijn 6 en 15 kilometer. Voor kinderen zijn er de Coop KidsRuns over 500 en 1.000 meter. Hiervoor kan op 30 september ter plekke (Rozendaalselaan in Velp) worden ingeschreven.

Wandelen
Onder de vlag van de Stichting Posbankloop worden in het weekeinde van 29/30 september ook de Larenstein Posbank Wandeltochten (7,5, 15, 25 en 35 kilometer) gehouden, de Nachtmars (65 km) en de KennedyWalk (80 km). De laatste twee afstanden starten al op zaterdagavond.

www.atagposbankloop.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.