Brummen wil regels uit APV schrappen

BRUMMEN – De gemeente Brummen gaat aan de slag met een nieuwe APV. Er moeten minder regeltjes komen. De gemeente vraagt inwoners en ondernemers zelf aan te geven wat er volgens hen wel anders kan.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan zaken die niet op landelijk niveau geregeld zijn. Dit document is in de loop der jaren ‘gegroeid’, alles wat lokaal ter sprake kwam, is in de APV opgenomen. Dit varieert van bouwvoorschriften en regels voor het kappen van bomen tot drugshandel en het parkeren van caravans. Openbare orde, veiligheid, milieu en dergelijke zaken komen in de APV aan bod.
De laatste jaren probeert de overheid het land wat te dereguleren, ook op gemeentelijk niveau. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft juist een nieuw model verstrekt aan gemeenten, waarin wordt aangegeven hoe zij regels kunnen vereenvoudigen of zelfs schrappen. De gemeente Brummen wil hierin een stapje verder gaan. Bij alle regels wordt bekeken of deze niet wat simpeler kunnen of niet helemaal kunnen vervallen. Aan de andere kant wordt dan ook gekeken naar handhaving: de regels die in stand blijven, moeten ook worden gecontroleerd en gehandhaafd.
De gemeente Brummen haalt voor dit project haar stokpaardje burgerparticipatie weer van stal. Het liefst hoort men van inwoners en ondernemers wat zij aan regels het liefst zouden willen zien verdwijnen. Op de gemeentelijke website is hiervoor een speciale projectpagina ingericht, waar onder andere de complete huidige APV uit 2010 is na te lezen. Daarnaast komt er begin 2013 een opiniërende raadsbijeenkomst over dit onderwerp.
Tegelijkertijd wil de gemeente een hedendaags beleid opstellen op het gebied van horeca, evenementen, standplaatsen en reclame. Daar ontbreekt het op dit moment nog aan. Horeca-ondernemers en organisatoren van evenementen krijgen een uitnodiging om mee te denken over dit onderwerp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.