Europese subsidie voor herdenkingen Tweede Wereldoorlog

REGIO – De regio Arnhem Nijmegen heeft in samenwerking met Duitse partners 100.000 euro Europese subsidie in de wacht gesleept voor het nieuwe YOUCEE-project, een Europese jeugdconferentie rondom het thema herdenken. Het is onderdeel van een educatief programma voor middelbare schoolkinderen uit verscheidene Europese landen in de leeftijd van 16-19 jaar om de nagedachtenis aan Tweede Wereldoorlog levendig te houden.

2014 is een belangrijk jaar voor het Europees gedenken, voor verschillende Europese landen zijn dit de 70e herdenkingen van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het partnerschap van het project bestaat uit het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN), Stichting Airborne Herdenkingen, gemeente Arnhem, Gemeinde Kreis-Düren en Stichting Liberation Route Europe. Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft met Bureau Brussel geholpen bij de aanvraag, RBT KAN zal namens deze partners het project gaan leiden. Gezamenlijk zullen zij gebruik maken van dit speciale jaar om jongeren uit verscheidene regio’s, waar de bevrijding van Europa plaatsvond, bij elkaar te brengen. In de regio vinden jaarlijks al op verscheidene plaatsen herdenkingen plaats, nu wil men deze mijlpaal graag gezamenlijk herdenken, waarbij de lokale initiatieven worden versterkt. Tevens wil men het belang van de Tweede Wereldoorlog voor het huidige Europa benadrukken, waarbij de jongere generatie actief zal worden betrokken. YOUCEE is de afkorting van ‘European Youth Conference: commemoration across borders’ en is een grens – en generatie overschrijdende conferentie die zal worden georganiseerd in 2014, 70 jaar na Market Garden.

Hier borduurt het project voort op de reeds bestaande jeugdconferentie die sinds 2001 wordt georganiseerd door Stichting Airborne Herdenkingen. 75% van de deelnemers is echter afkomstig uit Nederland, YOUCEE moet hier verandering in brengen om nog steeds bestaande barrières tussen landen te doorbreken. Het doel van het project is om de impact van het huidige evenement te vergroten. Er moet meer aandacht komen voor de prijs die we hebben betaald voor een vrij en democratisch Europa, onze gezamenlijk Europese identiteit en huidige Europese beleid. Juist in deze moeilijke financiële tijden voor Europa, is het belangrijk deze zaken niet over het hoofd te zien.

Het geld is afkomstig uit het Europese ‘Europe for Citizens’ programma (Europa voor de burger). Het programma is gericht op burgerparticipatie om deze zo dichter bij Europa te brengen. Via het programma hebben burgers de mogelijkheid betrokken te worden bij transnationale uitwisseling en samenwerking. Dit project is specifiek gericht op jongeren in Europa, maar het is onderdeel van een veel groter geheel: Liberation Route Europe. De Liberation Route laat beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in verscheidene Europese landen en linkt deze locaties met elkaar. In het kader hiervan is de Stichting Liberation Route Europe opgericht en wordt dit jaar tijdens de ‘Open Days’ in Brussel, van 8 t/m 11 oktober, de themabijeenkomst ‘From Memory to History’ georganiseerd.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.