Jachthuis Sint Hubertus ondergaat complete restauratie

HOENDERLOO – Het Jachthuis Sint Hubertus is één van de belangrijkste monumenten van Nederland. Het gebouw, de bijgebouwen, het interieur en de omgeving zijn ontworpen door dr. H.P. Berlage, één van de vooraanstaande architecten die ons land heeft voortgebracht. Momenteel is het Jachthuis gesloten vanwege restauratiewerkzaamheden. Doel van de restauratie is het Jachthuis in zijn volle glorie doorgeven aan volgende generaties.

Bij dit project zijn diverse organisaties betrokken. Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe is eigenaar en beheerder. Het gebouw is in erfpacht uitgegeven aan de Staat der Nederlanden, en daarom zorgt de Rijksgebouwendienst voor instandhouding van het gebouw. De restauratie wordt dan ook in opdracht van de Rijksgebouwendienst uitgevoerd. De roerende onderdelen van het interieur, onlosmakelijke onderdelen van dit Gesamtkunstwerk, behoren toe aan de Staat en zijn onderdeel van de collecties van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Kröller-Müller Museum. Het Jachthuis is tot medio juli 2013 gesloten.

Tijdens de eerste fase van de restauratie zijn er geen rondleidingen in het Jachthuis mogelijk. In plaats daarvan worden rondleidingen in de directe omgeving georganiseerd. Deze beginnen bij het tijdelijke Berlagepaviljoen, direct naast de entree van de oprijlaan naar het Jachthuis. Thema’s van deze rondleidingen zijn het Jachthuis als ‘Gesamtkunstwerk’ en de restauratie en het herstel van de omgeving van het Jachthuis. Deze rondleidingen worden dagelijks georganiseerd en kosten € 3,- inclusief een kop koffie of thee na afloop. Kaartjes voor de rondleiding zijn vooraf te reserveren via www.hogeveluwe.nl, maar ook verkrijgbaar bij de ingangen van het Park en bij het tijdelijke Berlagepaviljoen. In het Berlagepaviljoen is een tijdelijke expositie ingericht. Door middel van videopresentaties wordt daar een toelichting gegeven op de restauratiewerkzaamheden. Ook is er algemene informatie over Jachthuis Sint Hubertus te vinden. Tevens kan er in het Berlagepaviljoen een kop koffie of thee worden gedronken. In het Kröller-Müller Museum is tijdens de restauratie een tentoonstelling ingericht over Jachthuis Sint Hubertus.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.