Steen herinnert aan eerste generatie Molukkers

DOESBURG – Dit najaar is het vijftig jaar geleden dat de eerste Molukkers in de gemeente Doesburg zijn komen wonen. Ter herinnering hieraan wordt zaterdag een gedenksteen onthuld aan de IJsselkade.

De gedenksteen is een blijvende herinnering aan de eerste generatie Molukse Doesburgers, die hun barakken verruilden voor stenen huizen. Daarnaast belichaamt de steen de vermenging van beide bevolkingsgroepen. Aan de ene kant staat de tekst Vrijheid geef je door, met een mosterdplant. Aan de andere kant van de steen staan de kruidnagel en het gezegde Djauh di mata, dekat di hati, wat zoiets betekent als Uit het oog, maar niet uit het hart.
De projectgroep 50 Jaar Molukkers in Doesburg heeft de afgelopen maanden op verschillende manieren aandacht geschonken aan de achterliggende halve eeuw. Activiteiten op het gebied van historie, kunst, sport, onderwijs, muziek en eten lieten zien hoe de Molukkers geruisloos zijn geïntegreerd in de Hanzestad.
De onthulling van de gedenksteen gaat ook gepaard met een dag vol activiteiten. De dag begint om 10.00 uur met een dankdienst in de Beth-el Kerk aan de Forsythiastraat. Vervolgens wordt de bootreis van 61 jaar geleden, vanaf Indonesië naar Nederland, herbeleefd. Met vrachtschip de Knapzak wordt om 12.30 uur de tocht aanvaard. Er wordt van de Schutssluis richting IJsselkade gevaren, waar rond 12.45 uur wordt aangemeerd. De opvarenden worden verwelkomd met muziek van Molukse trommels, tifa’s.
Om 13.00 uur gaat de onthullingsceremonie van start. Burgemeester Kees Luesink en Izaäc Singadji, voorzitter van de projectgroep, mogen de steen onthullen. Susan Tehupuring, ontwerpster van de steen, draagt het gedicht Lautan Biru voor, dat Gerard Akse speciaal voor de gelegenheid maakte. De jongste generatie Molukse Doesburgers, verenigd in de zangroep New Hope, brengt tot slot een lied ten gehore. In Hotel Doesburg en de Molukse wijk vinden daarna feestelijke recepties plaats met optredens van dansgroepen de Meulenvelders, Putri Maluku en de band BOA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.