Eerbeekse jeugd protesteert in forumbijeenkomst

EERBEEK – De Eerbeekse jeugd is zwaar teleurgsteld in het college van Brummen, dat hen zelf de financiering voor nieuwe hangplekken wil laten verzorgen. De jongeren lieten eerder al schriftelijk van zich horen, maar ook tijdens het forum van september waren zij in groten getale present om te laten merken dat zij zich niet serieus genomen voelen.

De jeugd heeft zelf, met hulp van jongerenwerker Sjoer Botschuyver van SWB, intensief gezocht naar een manier om overlast te voorkomen. Ze hebben zelf nieuwe hangplekken gezocht en waren regelmatig in gesprek met SWB, gemeente en politie. De jongeren kregen de indruk dat alle ideeën positief werden ontvangen en waren trots op hun eigen bijdrage aan burgerparticipatie.
Tot de jongeren in de krant moesten lezen dat ze zelf de hangplekken en Cruyff Court moeten financieren. Sponsors en fondsen werven wil de jeugd best, maar ze geloven niet dat ze de begrootte 80.000 euro bijeen kunnen krijgen. Bovendien voelen de jongeren zich niet serieus genomen, dit is hen zelf nooit verteld.

Tijdens het forum is de wethouder gevraagd naar de gang van zaken en het blijkt dat men in de communicatie inderdaad tekort is geschoten. Tijdens een collegevergadering op dinsdagmorgen is het besluit genomen de jongeren zelf hun fondsen te laten werven. Op donderdag was het gesprek met de pers, waarop dit nieuws werd gepubliceerd. De wethouder heeft verzuimd in tussentijd de jongeren zelf op de hoogte te stellen.
De aanwezige jongeren hebben tijdens het forum tevergeefs geprobeerd het college op andere gedachten te brengen. Een aanwezige ouder herinnerde burgemeester Niels Joosten aan de uitspraak die hij vorig jaar deed tijdens de bijeenkomst in Spoorzicht: er zou 100.000 euro zijn voor de jongeren, maar zij moesten dan zelf maar met plannen komen. Waar is dit geld nu gebleven?

De jongeren waren fel. Bijzonder is dat deze jongens en meiden eigenlijk niet meer voor zichzelf spreken, maar voor een volgende generatie. Zelf zijn zij de hangplekken al ontgroeid, maar ze blijven zich inzetten voor goede voorzieningen voor hun ‘opvolgers’. Ze merkten op dat, als er over twee jaar weer problemen ontstaan met de jeugd, de gemeente hierover de schuld niet bij de jongeren moet leggen Op 20 september spreekt de gemeenteraad over dit onderwerp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.