Tachtigjarige First Lady trakteert

RHEDEN / EERBEEK – Opa en oma Boerman startten maar liefst tachtig jaar geleden een modezaak in Rheden. Een winkel in manufacturen heette dat toen nog. Twee generaties verder zijn Lidy en Gerard Jansen eigenaars van de zaak, die nu in de wijde omtrek bekend is als First Lady.

Tachtig jaar geleden, voor de oorlog, bestond confectie nog helemaal niet. “Mijn grootmoeder had in haar winkel rollen met stof, waar ze voor haar klanten jurken van naaide”, vertelt Lidy Jansen. “Later had ze daarvoor een naaister in dienst. Pas na de oorlog kwam er confectiemode en kon ze gaan inkopen.” In 1960 namen dochter en schoonzoon Christien en Kees den Hartog de zaak over. “Mijn grootouders hadden de zaak echt voor het dorp, mijn ouders trokken al wat klanten uit de naastgelegen dorpen. Zelf namen we de winkel over in 1990 en we krijgen klanten uit de grote regio”, vertelt Lidy.
Service staat bij First Lady hoog in het vaandel, dat is waarom veel mensen met regelmaat de weg naar de winkel weten te vinden. “Zowel in Rheden als in de winkel in Eerbeek, die we in 1998 begonnen, komen klanten voor de sfeer en persoonlijke aandacht”, aldus Gerard. “En daar doen we ook graag moeite voor. Eén keer iets verkopen is geen kunst, vinden we. Als iemand terugkomt, betekent dat dat je het goed doet.” Gewoon even rondsnuffelen in de winkel kan natuurlijk, maar ook voor uitgebreid advies kunnen vrouwen prima bij First Lady terecht. “We luisteren echt naar de klant”, vertelt Lidy. “We hebben een groot aanbod aan stijlen en kleuren en kunnen het juiste kledingstuk bij de vrouw zoeken. We luisteren naar wat ze wil uitstralen, wat zij mooi vindt en kijken naar wat haar goed staat. Zeker bij onze vaste klanten kunnen we steeds beter advies geven. Dan durven we ook wel eens iets uit het rek te halen, wat deze vrouw zelf niet zou pakken. Mensen zijn vaak geneigd hetzelfde te kopen en wij vinden het leuk ook eens iets anders uit te zoeken.”
Waar het assortiment in de tijd van Lidy’s ouders vooral bestond uit keurige mantelpakjes en jurken, biedt First Lady tegenwoordig een breed aanbod aan moderne, vlotte kleding. “Iedereen vanaf een jaar of dertig kan prima bij ons slagen. Ook voor dames van tachtig die zich op een sportieve manier kleden, hebben wij genoeg keus”. Niet alleen de nieuwste bovenmode verkoopt First Lady, ook lingerie is verkrijgbaar. “Het hoort erbij. Met goede ondermode komt ook de bovenkleding beter uit. Wij kunnen iemand van top tot teen aankleden”, vertelt Gerard. Iedere vier weken wordt een groot deel van de collectie vernieuwd, dus wie op het ene moment niet kan slagen, doet er goed aan later nog eens binnen te lopen.

Wie jarig is trakteert, vinden Lidy en Gerard. En dus hebben ze de hele maand september prachtige kortingen. Iedere week is een andere groep kleding in de aanbieding, de klant betaalt slechts 80 procent van de prijs. Op 16 september, de echte jubileumdatum, is het koopzondag, dan staat er een hapje en een drankje klaar. Daarnaast hebben vaste klanten een kaart gekregen, waarmee ze een volledig verzorgde dag kunnen winnen. Eén van hen is dan First Lady for a Day en krijgt een nieuwe outfit, een nieuwe coupe, bubbels en een heerlijke lunch. “De dames wanen zich voor één dag Michelle Obama of Jacky Kennedy. Het wordt een echte verwendag”, aldus Lidy en Gerard Jansen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.