AH mag uitbreiden in Dieren, Aldi mag niet nieuw bouwen

DIEREN – Het college van B en W van de gemeente Rheden heeft dinsdag besloten om akkoord te gaan met het verzoek van uitbreiding van de bestaande Albert Heijn aan het Callunaplein. Het verzoek om de bestaande Aldi te vervangen door een andere winkel en een nieuwe Aldi te bouwen, is afgewezen.

Het college van B en W gaat onder meer akkoord met het verzoek van uitbereiding van de Albert Heijn, omdat deze uitbereiding het winkelcentrum versterkt en past binnen de NvU (Nota van uitgangspunten Calluna die op 1 maart 2011 door de gemeenteraad is vastgesteld).

Het verzoek om de bestaande Aldi richting Calluna te verplaatsen en een nieuwe winkel het pand van de Aldi te laten betrekken is afgewezen. Dit plan draagt volgens het college niet bij aan de concentratie van de winkels rond het Callunaplein. Ook de kwaliteitsimpuls door de supermarkten aan de oostzijde van het winkelcentrum te concentreren weegt hier niet tegenop.

Ruim een jaar lang zijn er gesprekken gevoerd met de eigenaar van het Alditerrein en de eigenaar van de panden aan het Callunaplein. Er is gekeken of uitbreiding van Albert Heijn en een verplaatsing van de Aldi en omliggende winkels van de hoek Wilhelminaweg en Buitensingel naar het evenemententerrein (Ericaplein) mogelijk is. Er is daarbij gewerkt aan een gezamenlijk exploitatieopzet, die de verplaatsing van winkels, een verbouwing op Calluna om het evenemententerrein beter te laten aansluiten bij het bestaande winkelgebied en de herinrichting van het openbare gebied rond de winkels mogelijk maakt.
De onderhandelingen met verschillende marktpartijen hebben helaas niet tot een goed resultaat geleid. Het is niet mogelijk gebleken tot een financieel haalbaar plan te komen. De belangrijkste reden is dat de ontwikkelende partijen niet verwachten dat de opbrengsten uit huur, zoals deze ongeveer een jaar geleden door deze ontwikkelende partijen is aangegeven, nu en in de toekomst nog haalbaar is. Er zijn ook vraagtekens bij het realiseren van extra toegevoegde meters winkelvloer. De recessie speelt hierbij een belangrijke rol. De marktpartijen hoopten op een andere uitkomst.

De NvU blijft uitgangspunt voor de toekomstige ontwikkelingen rond Calluna. Bij particuliere initiatieven wordt gekeken of deze bijdragen aan de doelstellingen van de NvU, zoals concentratie van winkels rond het Callunalplein en verbeteren van de openbare ruimte. Van geval tot geval wordt bekeken of bijgedragen wordt aan de doelen van de NvU. Uitbreiding van bestaande supermarkten zou hier bijvoorbeeld onder vallen. Als er bij een dergelijke uitbreiding sprake is van gemeentelijke grond, kan deze opbrengst gebruikt worden voor bijvoorbeeld de verbetering van het openbare gebied rond winkelcentrum Calluna.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.