Home / De Steeg / Gemeente Rheden laat eisen welstand deels varen

Gemeente Rheden laat eisen welstand deels varen

DE STEEG – De gemeente Rheden maakt de regels rond de welstand soepeler. In een aantal na-oorlogse wijken worden verbouwingen aan de achterzijde welstandsvrij. Het betreft grote delen van Dieren-Noord, Rheden en Velp-Zuid. Doel is om de welstand overzichtelijker te maken. Bovendien scheelt het een aanvraag van 44 euro bij het aanvragen van een vergunning.

Bij de beoordeling voor de welstand kijkt men naar afmetingen, vorm en kleur van een gebouw en of het gebouw past in de omgeving. Een commissie bekijkt in principe wekelijks de ingediende aanvragen. Een belangrijke wijziging is nu dat de gemeente Rheden welstandsvrije gebieden aanwijst. Dat zijn gebieden waar inwoners zelf de kwaliteit van hun woning mogen bepalen. Belangrijkste vraag die de nota oproept is: kan met minder regels de kwaliteit van de wijk/buurt in stand gehouden worden? “Overigens laten we niet alles helemaal vrij”, legt wethouder Ron König uit. “We houden de mogelijkheid om iets zelfs achteraf nog af te wijzen als er iets gebouwd is dat werkelijk heel erg lelijk is.” De welstandsvrijheid geldt overigens in bedoelde gebieden alleen voor de achterzijde van de woning en tot een hoogte van vijf meter. Voor de oudere wijken en landgoederen geldt de versoepeling niet, die blijven door de commissie getoetst worden.

Het college-voorstel – de gemeenteraad moet er nog over spreken – heeft als voordeel dat kosten bespaart en minder tijd kost. Bovendien kost een welstandsaanvraag 44 euro en die kan dus voor veel woningen voortaan achterwege blijven. Wie wil weten of zijn of of haar woning in welstandszone 1, 2 of 3 ligt, kan terecht op de website van de gemeente: www.rheden.nl. Op 17 september om 19.30 uur is er een inloop over dit onderwerp in het gemeentehuis.

Het idee van de versoepeling en de nieuwe indeling van wijken, past in het streven de burgers meer verantwoordelijkheid te geven. Bovendien is het een gevolg op de wetgeving die al een groot aantal bouwwerken en werkzaamheden vergunningsvrij maakte.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.