Velpse kazemat trekt veel bezoekers

VELP – De openstelling van de kazemat aan de IJssel, door de organisatie van Museum Velp, resulteerde zaterdag in zeker 100 bezoekers gedurende de dag. Waarbij twee groepen door elkaar liepen; die van spontane bezoekers, die toevallig op de fiets langs kwamen en toch even kijkje wilde nemen en een groep bezoekers die de openstelling uit de kranten vernomen had en speciaal voor de bunker kwam. Veel bezoekers gaven aan; we komen er regelmatig langs, maar nemen eigenlijk nooit een kijkje maar doordat het er nu even verzorgd uit ziet en ze andere bezoekers zagen, willen wij ook wel even kijken.

Natuurlijk zorgde het mooie weer ook voor het grote succes. Museum Velp had tevens een zestal leskisten/ informatiekisten ingericht die een mooie aanvulling vormden op het kazemattenverhaal. Hierbij waren tevens de recentelijk door Museum Velp, verworven kogels te zien. Tijdens de dag bleek dat de kogels zowel Duits, Engels en Nederlands van origine zijn. Dit verklaarde een bezoekende, kenner van dit materiaal.
Een zeer fraaie aanvulling op het verhaal van de kazematten was het verhaal van twee verschillende bezoekers, dat de soldaten die in de meidagen van 40 de kazematten bemand hadden, door de Duitsers opgesloten werden in de kazematten zelf! Vervolgens bleek uit het verhaal dat bij de Velpse kazematten de jongens bevrijd zijn door een Velpse pastor. In Rheden werden de soldaten bevrijd door boeren. Deze wilden aan het werk, maar ontdekten ook dichte kazematten en hoorden mannenstemmen in die dichte kazematten. De deuren werden vrij gemaakt en de soldaten konden zodoende uit handen van de Duitsers blijven.

Bij veel oudere bezoekers waren onduidelijkheden; wanneer zijn ze gemaakt en door wie, staan ze er nog allemaal en ze blijven toch wel bewaard? Veel kinderen hebben geen idee waar ze voor dienden en vinden het erg interessant om er in dan wel op te mogen klimmen. Een idee voor de toekomst zou zeker zijn de kazemat door schoolklassen te laten bezoeken. Met name gericht op historische uitleg van de functie en de beleving om in zo’n enorm kleine ruimte te moeten vechten dan wel overleven.
Gezien het enthousiasme van de bezoekers wil Museum Velp er graag naar streven de kazemat van een historisch beschrijving ter plaatse te voorzien en de kazemat toegankelijk, maar ook afsluitbaar te maken voor gewenste en ongewenste bezoekers.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.