Wild bekijken in nieuwe observatiepost in Loenermark

LOENEN – De eerste officiële handeling van de nieuwe burgemeester John Berends van Apeldoorn in het dorp Loenen was het planten van boompjes, donderdagmiddag bij de nieuwe wildobservatiepost in de Loenermark. Directeur Peter van den Tweel van het Geldersch Landschap nodigde hem hiervoor uit. De boompjes moeten binnen een paar jaar flink doorgroeien om de observatiepost minder zichtbaar te maken voor het wild.

Vanuit de post hebben de bezoekers een uitzicht over een grasveld, bosrand met waterpoel. Geldersch Landschap verwacht dat het wild, edelherten, reeën en wilde zwijnen zich hier laten zien. Vooral in de vroege ochtend en laat in de avond. Het ligt niet in de bedoeling om hier een voederplaats te maken om het wild naar deze plek te lokken.

Geldersch Landschap had donderdag een gezelschap uitgenodigd voor de officiële opening van de wildobservatiepost in de Loenermark, maar tegelijkertijd ook voor de nieuwe posten in De Dellen in Epe en het Wekeromse Zand in Wekerom. Directeur van den Tweel vertelde dat begin 2011 de studenten van de Hogeschool Larenstein is gevraagd een ontwerp te maken voor een wildobservatiepost. Uit een aantal inzendingen werd het ontwerp gekozen van Simon Marsman. Hij bedacht een wildkijkpost van gestapeld hout met een dak voorzien van gras. Het hout, gezaagde larixstammen, komen uit de bossen van Geldersch Landschap. Gedeeltelijk is de post overdekt, zodat wandelaars en fietsers hier bij slecht weer ook nog kunnen schuilen.
Volgens Van Tweel hebben de observatieposten tot doel het publiek dichter bij de natuur te brengen. Vanuit de post kan men rustig genieten van het wild het de natuur. De Loenermark heeft veel te bieden. Hier leeft veel wild. De ecoducten hebben volgens Van den Tweel al duidelijk vruchten afgeworpen.

Burgemeester John Berends liet weten dat hij inmiddels is verhuisd naar Nieuw Milligen. Hij woont daar prachtig bij de bossen, maar was ook getroffen door het fraaie natuurgebied De Loenermark dat hij binnenkort zeker meer gaat verkennen. Mensen gaan graag dieren bekijken en krijgen hier in de Loenermark er de kans voor. Wellicht moet men enig geduld hebben. Hij hoopte dat de bezoekers zorgvuldig omgaan met de mogelijkheid hier de ‘bewoners’ van dit bosgebied te bekijken.
Uitvoerig werd na de planting van de boompjes het nieuwe robuuste bouwsel aan voor en achterkant bekeken. Alleen voor deze gelegenheid mochten de bezoekers de voorkant bekijken. Normaal is dit verboden.
Een pad, 250 meter lang, vanaf de parkeerplaats Het Dichte Gat aan de Groenendaalseweg leidt naar de wildobservatiepost. De post is dankzij enkele sponsors ook geschikt voor rolstoelers
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.