Jean Pécasse in huisartsenpraktijk Hagenau

DIEREN – Onder de titel ‘Bij de dokter’, presenteert De Alliantie tot eind november een expositie van werk van Jean Pécasse in het gebouw van de Dierense huisartsenpraktijk Hagenau aan de Wilhelminaweg. Hagenau biedt sinds enige tijd de Rhedense professionele kunstenaars een podium om hun werk te laten zien. Sri-Lanka en Indonesië zijn voor Pécasse de grote inspiratiebronnen sinds hij 30 geleden het medisch advies kreeg om de Nederlandse winterperiode door te gaan brengen op plekken met een warm klimaat.
Overal waar hij verbleef verdiepte hij zich zo veel als mogelijk in de cultuur en leefde hij met en tussen de plaatselijke bevolking. Zo kwam hij gaandeweg tot het besef dat er geen objectieve realiteit bestaat en dat de werkelijkheid zich uitsluitend in ons hoofd afspeelt. Voor zijn werk had dit tot gevolg dat hij ging afzien van het schilderen van direct herkenbare voorstellingen, maar het geven van een betekenis oplegde aan de toeschouwer. Naast dit werk schilderde hij ook onderwerpen afkomstig uit de hem omringende samenleving, waarbij hij verder probeerde te komen dan ‘het mooie plaatje’. In een publicatie werd deze wijze van werken gekenschetst als ‘schilderen onder de huid’. De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren van Hagenau.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.