Actie voor Bevrijdingsramen in Velp komend weekend van start

VELP – “Kom binnen en zie hoe prachtig de kerkzaal is geworden”, zegt kerkrentmeester Jaap Boehmer. Hij is trots op het resultaat van een zomer hard werken. Er is vloerverwarming aangelegd en daarop ligt nu een parket- en natuurstenen vloer.

“Natuurlijk is de Grote Kerk in de Kerkstraat van Velp in de eerste plaats een Godshuis, maar het gebouw kan ook worden gehuurd voor andere doeleinden: recepties, lezingen en concerten bijvoorbeeld.” Tijdens de Open Monumentendagen, komend weekend, zijn kerkbestuurders aanwezig om belangstellenden te informeren.

Dat het initiatief van de Papiermeesters om de opbrengst van oud papier de komende tijd te bestemmen voor twee Velpse Bevrijdingsramen in die kerk, aanslaat, blijkt iedere laatste zaterdag van de maand; er wordt 2000 kilo meer papier gebracht dan voorgaande jaren. “Er is een duidelijke groei te zien van jongere mensen”, zegt papiermeester Dick Juijn. “En er komen meer mensen van buiten Velp, die een binding met Velp hebben. Een teken dat het project leeft.”
Tijdens de Open Monumentendagen – zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur – richt de Stichting Bevrijdingsramen Velp een kleine tentoonstelling in en zijn bestuursleden aanwezig om vragen te beantwoorden. Verder worden foto’s en filmbeelden getoond van de Bevrijding van Velp op 16 april 1945 en is een boekentafel ingericht met boeken over de oorlog en bevrijding van Velp.

Zaterdag 8 september is ook de start van de fondsenwerfactie voor bovengenoemde Bevrijdingsramen. “Want één ding is zeker, met alleen de opbrengst van het oud papier redden we het niet”, aldus papiermeester Peter Schroeder, “en daarom is de commissie fondsenwerving opgericht.” Onder voorzitterschap van John Bosnak gaan Arnoud Appeldoorn, Oswald Driessen en wethouder Hans Elsenaar hun best doen het resterende bedrag binnen te halen. Om te beginnen met een Bevrijdingswijn-actie. Van elke verkochte fles wijn – gesierd met een fraaie Velpse Bevrijdingssticker – schenkt wijnhandel Appeldoorn 2 euro voor de ramen. De witte en rode wijn is tijdens de Open Monumentendagen verkrijgbaar in de Grote Kerk en daarna bij genoemde wijnhandel en ook bij Boekhandel Jansen & de Feijter, beiden in de Emmastraat.

De bezoekers in de Grote Kerk worden komend weekend sfeervol en feestelijk ontvangen. Sfeervol, want op beide dagen zal op ieder vol uur een klein orgelconcert worden gegeven door de organisten Peter van Drunen en Gert Jan Jongderden. Zij bespelen het Hess-orgel, een Rijksmonument uit 1772. Zoals nu voor de bevrijdingsramen, was de opbrengst van oud papier enkele jaren geleden bestemd voor de restauratie van dit orgel. En feestelijk, want er wordt koffie geserveerd met daarbij een ‘bevrijdingsramenkoekje’; een zandkoekje in de vorm van een kerkraampje met daarop een vredesduifje van suiker.

www.bevrijdingsramenvelp.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.