Open Monumentendag Doesburg in teken ‘Groen van Toen’

DOESBURG – Op zaterdag 8 september is in de Hanzestad Doesburg weer veel te beleven in het kader van de Open Monumentendag. De stad heeft een groot aantal plekken waar het landelijk thema ‘Groen van toen’ duidelijk zichtbaar is.

Bij ‘groen’ wordt tegenwoordig meestal in eerste instantie gedacht aan parken, tuinen en bossen om in te kunnen wandelen. Dat was vroeger anders. Groen had toen voornamelijk een nuttige functie. Denk aan moestuinen, kruidentuinen, begraafplaatsen om een stemmige sfeer te creëren, maar ook aan de vestingwerken. Pas in de loop van de 18e en 19e eeuw werden in de steden plantsoenen en dergelijke aangelegd om te recreëren. Iets wat bij de adel al gebruikelijk was in hun grote privé-tuinen. Bomen werden gebruikt om speciale plekken te markeren of te beschermen tegen de wind, een kruispunt van wegen.

Oud groen is in de binnenstad van Doesburg royaal te vinden. Heel veel zeer oude bomen zijn te bewonderen. Indrukwekkend zijn de treurbeuken aan de Koepoortstraat, dé blikvangers als men de stad binnenrijdt, maar ook de kastanjebomen in het hofje aan de Veerpoortstraat.
Langs de voormalige stadsgrachten van Doesburg, de Contre Escarpe, staan een aantal prachtige treurwilgen aan het water. Ook uitheemse bomen komen voor in Doesburg, zoals een enorme Sequoia aan de Nahuyssingel.

In de brochure ‘Monumentenroute Doesburg, Groen van Toen’, die ook dit jaar weer uitkomt, staat een artikel over de verschillende functies van Groen van Toen. Ook is een wandel- of fietsroute beschreven langs en door tuinen met markant groen. In dezelfde brochure zijn ook alle geopende panden beschreven met een foto erbij, zodat een mooie stadswandeling gemaakt kan worden met de brochure in de hand. Op deze ‘groene’ dag worden in de hofjes en in de kruidentuin door Jan Ravensteijn gedichten voorgedragen over dit thema. (Bij slecht weer zijn er droge uitwijkmogelijkheden).

Ook dit jaar zijn weer veel particulieren bereid hun pand open te stellen voor publiek. Daarnaast zijn kerken, musea en openbare gebouwen geopend. Een aantal stadswandelingen zijn georganiseerd door VVV en Monumentenvereniging.

Een aantal muzikale activiteiten vindt eveneens plaats. De dag wordt geopend met live carillonspel door de nieuwe stadsbeiaardier Frans Haagen. In de loop van de dag klinkt het carillon nog twee keer en kan het tijdens een torenbeklimming bekeken worden met een demonstratie door de beiaardier. In de Martinikerk klinken de drie orgels. Over die orgels wordt uitleg gegeven door de nieuwe organist Wilbert Berendsen (mede in het kader van de Landelijke Orgeldag). Het koor ‘Babylon’ zingt achter het stadhuis op het zg. Roggepleintje, bij de monumentale plataan. Vanzelfsprekend speelt het draaiorgel vrolijke muziek.
Het afsluitende slotconcert wordt traditiegetrouw door het Koninklijk Doesborgh’s Mannenkoor verzorgd in de Gasthuiskerk.

Een demonstratie van het oude ambacht boekdrukken op handgeschept papier vindt plaats in drukkerij De Arend aan de Burg. Nahuyssingel. In het voormalige tramstation op Koepoortstraat 26 draait de hele dag een film waarop te zien is hoe vroeger het treintje van Doetinchem naar Dieren door Doesburg reed. In het stadhuis worden films over Doesburg vertoond. In het Meulenhuus aan de Bergstraat draait een film voor de jeugd vanaf 6 jaar; de oude klassieker ‘Floris’.

Het Middeleeuwse Stadhuis aan de Roggestraat is zaterdag het centrale informatiepunt waar de brochure ‘Monumentenroute Doesburg, Groen van Toen’, het dagprogramma en een lijst van de geopende panden klaar ligt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.