PvdA op de bres voor jong zijn en wonen in Doesburg

DOESBURG – Op de PvdA bijeenkomst met Otwin van Dijk – de nummer-31 op de kieslijst PvdA – en een aantal jonge woningzoekers in Doesburg, kwamen veel verhalen los. “Eigenlijk zijn we allemaal wel een beetje geschrokken”, vertelt Yvine Irving van de Doesburgse afdeling van de PvdA.

Het waren verhalen die duidelijk maken dat er veel jongeren uitwijken naar omringende gemeenten, omdat daar sneller een betaalbare huurwoning gevonden wordt. Jonge mensen die graag in Doesburg willen wonen, maar het niet lukt een passende huurwoning te bemachtigen en in bijvoorbeeld Doetinchem of Brummen terecht komen.

Er schuilt naar mening van de PvdA een groot gevaar in deze ontwikkelingen. “We raken al veel jongeren kwijt in Doesburg, doordat ze elders gaan studeren, op kamers gaan en niet iedereen komt daarna weer terug. De werkgelegenheid is niet dusdanig dat het vele jongeren doet terug keren. Daar komt dan het niet kunnen vinden van een passende woning bovenop. Krimp en vergrijzing zullen het gevolg zijn van deze ontwikkelingen.”

De PvdA stelt zich de vraag: wat doe je er aan? Bij het doorvragen bij de jonge woningzoekers komt elke keer het toelatingssysteem naar boven. Het systeem dat is afgesproken binnen het KAN, gaat uit van het aantal inschrijvingsjaren. Dat werkt natuurlijk steeds onvoordelig uit voor jonge mensen, stelt de PvdA. “Misschien hebben we dat in Doesburg wel onderkent, als een blinde vlek in het Doesburgs beleid.”

Oplossingen in de huursector zijn volgens de PvdA-afdeling dan ook met drie maatregelen aan te geven: Een ander of aangepast systeem voor toewijzing van woningen; Voldoende beschikbare huurwoningen voor jongeren en starters en ten derde: een eerlijk en solidair systeem voor huurprijs-bepaling. Huurprijzen kunnen inkomens afhankelijk worden gemaakt. “In Doetinchem hebben ze daar zeer goede resultaten mee gehaald”, kon de PvdA wethouder Otwin van Dijk de Doesburgers vertellen. “Met het project ‘huren op maat’ hebben ze daar huren inkomensafhankelijk gemaakt, waar alle betrokken partijen, huurders, gemeente en woningcoöperaties, zeer content mee waren. Helaas heeft de regering Rutte een einde aan deze goed lopende experimenten gemaakt.”

De PvdA weet een oplossing: “Met de hulp van een nieuwe regering, een ruimer aanbod voor jongeren op de Doesburgse woningmarkt en een nieuw toewijzingssysteem, hebben we vele blije jonge mensen in Doesburg en een sterk wapen tegen krimp!”
De PvdA zegt gesprekken te gaan voeren met betrokken partijen. “Met de neuzen allen in de zelfde richting kunnen we er nog van alles aan doen om het tij te keren om de jongeren in Doesburg te houden en zelfs weer terug te krijgen!”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.