donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeVoorstondenGrauwe klauwier in Voorstonden

Grauwe klauwier in Voorstonden

VOORSTONDEN – Dit jaar heeft de Grauwe klauwier gebroed op landgoed Voorstonden en succesvol drie jongen groot gebracht. Grauwe klauwieren zijn erg zeldzaam geworden en worden alleen nog gevonden in kleinschalige, zeer gevarieerde landschappen, zoals hoogvenen en enkele kleinschalige, oude akker- en weidelandschappen. Symen Deuzeman, onderzoeker bij SOVON vogelonderzoek, die de vogel gespot heeft, denkt dat de kans groot is dat de grauwe klauwier volgend jaar weer zal broeden op Voorstonden. De omstandigheden zijn er goed: “Voorstonden is een gevarieerdheid en kleinschalig landgoed met hier en daar een poel, waar Natuurmonumenten de graslanden gefaseerd en later maait.” Maar eerst vliegt de vogel naar Afrika om te overwinteren.

De Grauwe klauwier is een broedvogel die een voorkeur heeft voor ruige, halfopen gebieden met opslag van struweel of jonge bomen. Grote insecten als kevers, bijen en hommels vormen de hoofdmoot van het menu. Dat vult de vogel aan met hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels. De klauwier heeft zijn naam te danken aan zijn gewoonte om een voorraadje prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken. Met zijn de grijze kop, de roodbruine rug en de zwarte oogstreep -als een ‘Zorromasker’- is het mannetje van de grauwe klauwier een opvallende en goed herkenbare vogel – Foto: Peter Eekelder
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit