Grauwe klauwier in Voorstonden

VOORSTONDEN – Dit jaar heeft de Grauwe klauwier gebroed op landgoed Voorstonden en succesvol drie jongen groot gebracht. Grauwe klauwieren zijn erg zeldzaam geworden en worden alleen nog gevonden in kleinschalige, zeer gevarieerde landschappen, zoals hoogvenen en enkele kleinschalige, oude akker- en weidelandschappen. Symen Deuzeman, onderzoeker bij SOVON vogelonderzoek, die de vogel gespot heeft, denkt dat de kans groot is dat de grauwe klauwier volgend jaar weer zal broeden op Voorstonden. De omstandigheden zijn er goed: “Voorstonden is een gevarieerdheid en kleinschalig landgoed met hier en daar een poel, waar Natuurmonumenten de graslanden gefaseerd en later maait.” Maar eerst vliegt de vogel naar Afrika om te overwinteren.

De Grauwe klauwier is een broedvogel die een voorkeur heeft voor ruige, halfopen gebieden met opslag van struweel of jonge bomen. Grote insecten als kevers, bijen en hommels vormen de hoofdmoot van het menu. Dat vult de vogel aan met hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels. De klauwier heeft zijn naam te danken aan zijn gewoonte om een voorraadje prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken. Met zijn de grijze kop, de roodbruine rug en de zwarte oogstreep -als een ‘Zorromasker’- is het mannetje van de grauwe klauwier een opvallende en goed herkenbare vogel – Foto: Peter Eekelder
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.