Politie waarschuwt voor valse 50 eurobiljetten

REGIO – De politie waarschuwt ondernemers alert te zijn op mensen die valse 50 eurobiljetten uitgeven. Het blijft lastig om valse biljetten van echte te onderscheiden, maar deze biljetten hebben geen watermerk en voelen anders aan. Speciale controleapparatuur kan ondernemers ook helpen.

De politie heeft deze maand al zo’n tien meldingen van ondernemers gekregen die een vals briefje van vijftig euro hadden ontvangen. De meeste biljetten doken in Zutphen op, een enkeling in de omliggende plaatsen. Vaak komt de ondernemer daar pas achter bij het afstorten van het geld bij de bank, waar men het valse bankbiljet vrij snel ontdekt.

Toch kan een ondernemer door een alerte houding voorkomen dat hij ‘getild’ wordt. Wanneer een onbekende klant bij een kleine aankoop direct een 50 eurobiljet trekt, kan dit fout zijn. Het hoeft niet, maar als je als ondernemer vervolgens om een kleiner geldgedrag vraagt, kan de houding van de betrokken klant een signaal opleveren.
Controle van het geld is ook geen overbodige luxe. Zit er een watermerk in? Hoe voelt het papier aan? In dit geval zijn de biljetten veel stroever. Ook is er speciale, niet de dure apparatuur in de handel om de echtheid van bankbiljetten te controleren.

Vals geld wordt vooral uitgegeven tijdens drukke evenementen zoals kermissen, muziek- of andere culturele festivals. Door het snelle afhandelen wordt er weinig aandacht besteed aan controle van de biljetten. Wanneer je vals geld hebt ontvangen en dit zelf weer uitgeeft, dan ben je ook strafbaar.

Probeer zoveel mogelijk informatie over degene die je het valse biljet heeft gegeven aan de politie door te geven. Denk aan de signalementomschrijving en zo mogelijk het kenteken van de auto waarin men is weggereden. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan het politieonderzoek.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.