Subsidie energiebesparing langer beschikbaar voor particulieren

REGIO – Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen Provinciale Staten voor de succesvolle subsidieregeling energie-aanpak van woningen voor particulieren voort te zetten. De huidige aanpak voor de na-isolatie van particuliere koopwoningen voldoet aan de verwachtingen en krijgt daarmee een vervolg.

De bestaande regeling loopt tot 2013 en wordt nu verlengd tot 2015. Gedeputeerde Staten stellen voor 2013 en 2014 elk 4,8 miljoen euro (totaal 9,6 miljoen euro) beschikbaar. Nieuw in de verlengde regeling is dat nu ook glasisolatie voor subsidie in aanmerking komt en krijgen de gemeenten, die de isolatieregeling zullen uitvoeren, de mogelijkheid samenwerkende aanvragers extra te belonen. GS verwachten dat met voortzetting van de regeling opnieuw 20.000 woningeigenaren hun energieverbruik kunnen verminderen. Doel van de regeling is het stimuleren van eigenaren hun eigen woning te isoleren en daarmee het energiegebruik omlaag te krijgen.

In de huidige regeling kunnen particuliere woningbezitters subsidie krijgen voor de isolatie van de begane grondvloer, gevel en dak van maximaal 500 euro per woning. De regeling wordt nu uitgebreid met glasisolatie (HR++ of beter). Alleen woningen gebouwd vóór 1980 met een maximale WOZ-waarde van 350.000 euro komen voor een bijdrage in aanmerking. De ervaring leert dat huiseigenaren eerder een subsidie aanvragen en dus tot isolatie van hun woning overgaan als gezamenlijk, met meer eigenaren, gelijktijdig een subsidie wordt aangevraagd. Om dit te stimuleren krijgen gemeenten de mogelijkheid om voor dergelijke aanvragen voor tenminste 6 woningen in straat, buurt of appartementsgebouw de bijdrage te verhogen tot 750 euro per woning.

Uit een evaluatie van de huidige regeling blijkt dat het potentieel van belangstellenden nog groot is. Eén op de drie deelnemers aan de regeling zou zonder provinciale subsidie geen, of waarschijnlijk geen, isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren. Twee derde geeft aan dat de regeling de keuze voor isolatie heeft versneld. De doelstellingen van het PPE worden met de subsidieregeling behaald namelijk dat er (veel regionale) werkgelegenheid wordt gecreërd omdat het aanbrengen van de isolatiemaatregelen vooral door lokale of regionale bedrijven wordt uitgevoerd, de maandlasten van de burgers worden verlaagd en het energiegebruik afneemt.
Provinciale Staten nemen op 26 september een besluit over de voortzetting van de subsidieregeling.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.