Loenense 55PlusSoos bezoekt Pluimveemuseum

LOENEN – “Het leukste van dit pluimveemuseum vind ik de kleine kuikentjes die je even in de hand mag houden. Heel lief”. Dit was de reactie van een van de deelnemers aan de jaarlijkse bustocht van de 55PlusSoos uit Loenen die een bezoek bracht aan het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. De Loenenaren hebben zich prima vermaakt in het museum.

De gids vertelde dat dit museum het grootste pluimveemuseum is in de wereld. In de expositieruimte zijn antieke broedmachines te zien. De oudste is een houten ton met broedverwarming door paardenmest. Later kwamen de verwarming door lampen en thans worden in de grote broedmachines duizenden eieren tegelijk uitgebroed. In een broedmachine kon men zien hoe kuikentjes uit het ei kruipen. Het sexen van de kuikentjes wordt voornamelijk door vrouwen gedaan.
De eiersorteermachines werden bekeken en ander apparatuur dat in de pluimveesector wordt gebruikt. Ook was er nog een hoendertuin met twintig Oud-Hollandse rassen.
Voor de bezoekers was het ook aardig om plaats te nemen in het veilinglokaal met een interieur uit 1930. De gasten konden zelf de prijs bepalen van een doosje eieren of fles advocaat. Soms wat duurder, maar meestal toch de prijs die door de gids werd aangegeven.
Aan het eind van de rondleiding kregen de gasten het juiste antwoord op de vraag: wie was het eerste het kip of het ei. De gids zei het duidelijk: de kip kan wel een ei leggen maar het ei geen kip…
Na Barneveld werd koers gezet naar Scherpenzeel waar het diner werd gebruikt. Een gids nam plaats in de bus voor een rondrit over de Utrechtse Heuvelrug waarbij hij veel interessante informatie vertelde over de vele kastelen die hier staan. Door het mooie zomerweer had men een mooi uitzicht op de oude gebouwen met fraaie tuinen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.